Tratamentele pentru tiroidă. Avem nevoie de protecție pentru stomac/ficat? Dr. Ruxandra Dobrescu explică: Poate apărea un grad de afectare hepatică
Dr. Ruxandra Dobrescu a vorbit despre tratamentele pentru tiroidă și necesitate sau nu a protecției pentru stomac și ficat.
"Primul lucru pe care trebuie să-l reținem este că aproape orice substanță pe care o înghițim, fie că este vorba de alimente sau medicamente, naturiste sau chimice, ajunge în final să fie procesată în ficat, care este stația noastră principală de epurare și detoxifiere.
Deci indiferent cât de naturale sunt, este bine să evităm să luăm suplimente, medicamente “naturiste” sau “protectoare hepatice” de orice fel, dacă nu avem o recomandare clară de la medic, pentru că putem ajunge ca, în loc să ne ajutăm ficatul, să-i dăm de fapt mai mult de lucru... Deci de principiu, nu luăm niciodată suplimente după ureche, doar așa, să fie", avertizează dr. Ruxandra Dobrescu, pe pagina sa de Facebook.
"Poate apărea un grad de afectare hepatică"
"Concret... Euthyroxul, Accu-Thyroxul și Novothyralul, medicamentele care conțin hormoni tiroidieni, conțin practic aceeași compuși pe care îi produce tiroida noastră, deci sunt identici cu hormonii tiroidieni “naturali”… Nu trebuie să ne protejăm de ei în niciun fel! Nu avem nevoie de nicio protecție!
Dacă, din diferite motive, trebuie să luăm medicamente care scad secreția acidă gastrică - de exemplu Omeprazol, Nexium etc - pentru că pe lângă hipotiroidism mai avem și o gastrită sau un ulcer, ceea ce se poate întâmpla, atunci trebuie să avem grijă să treacă măcar patru ore după ce am înghițit Euthyroxul până luăm aceste medicamente, pentru că altfel absorbția hormonilor tiroidieni poate fi redusă!
Thyrozolul, medicamentul pentru hipertiroidie, este de cele mai multe ori bine tolerat și nu ne pune nicio problemă, deci nu plecăm din start cu ideea că trebuie să ne protejăm nici de el! Uneori, însă, poate apărea un grad de afectare hepatică, care se manifestă prin creșterea transaminazelor (analizele de ficat), caz în care medicul poate să prescrie unele medicamente care să combată acest efect advers sau poate să recomande întreruperea tratamentului cu Thyrozol și înlocuirea lui cu altceva", a explicat medicul.
Vezi și: Analize tiroidă: La ce trebuie să avem grijă pentru rezultate corecte. Dr. Ruxandra Dobrescu explică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News