Data publicării:

Tratament cancer. Opțiunea care vindecă, la Sanador

Autor: DCNews Team | Categorie: Sanatate
WhatsApp
doctor
doctor

Cancerul nu mai este o condamnare în zilele noastre. Diferența față de ce se întâmpla acum 10 - 15 ani o face modul în care au evoluat tratamentele pentru cancer. Important e să știi ce să faci și ce opțiuni ai la dispoziție. 

DC MEDICAL vă explică ce înseamnă radioterapia, la Centrul Oncologic Sanador, cum se face ea pas cu pas și de ce trebuie luată în considerare ca o soluție viabilă.

Pentru cei care primesc verdictul de cancer, fiecare clipă contează. Pentru că această boală cumplită, cancerul, poate fi învinsă dacă te lupți cu ea, din start, cu armele corecte. Există trei tipuri de terapii convenționale: radioterapie, chimioterapie și imunoterapie.

Ce tratamente convenționale există


Imunoterapia este relativ nouă, pentru că aceste tratamente pot fi date pacienților de vreo 10-15 ani. Chimioterapia se folosește de prin 1940 și multe dintre principiile și limitările tratamentului, dar și toxicitatea acestuia, descoperite încă din acei primi ani de către cercetători, sunt valabile și acum.

Radioterapia, care înseamnă în fapt un tratament cu radiații, utilizată de una singură sau în asociere cu alte tratamente, este un instrument eficient pentru tratarea cancerului, folosit și el de circa 100 de ani. Se estimează că aproximativ două treimi dintre toți pacienții cu cancer vor primi radioterapie ca tratament unic sau ca parte a unui protocol terapeutic mai complex. Iar acest tip de tratament a evoluat enorm în ultimele două decenii, ne explică directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, dr, Laurențiu Bujor.

Aceasta ar fi, pe scurt, teoria, dar să vorbim în mod particular de situația din țară noastră, concentrându-ne pe radioderapie, un tratament care este decontat de statul român (prin Casa Națională de Asigrări de Sănătate).

Ce înseamnă radioterapie în România


În România sunt puține centre de radioterapie performante. Ori, la fel ca în orice arie de tratament, contează enorm cât de performante sunt aparatele cu care ea se face și cât de bine știu și pot medicii specialiști să lucreze cu ele. Apoi, sunt mulți pacienți care nici nu știu că au această opțiune terapeutică, deși sunt cazuri în care radioterapia poate să înlocuiască chirurgia. Adică nu mai ai nevoie de operație, explică, EXCLUSIV la DC MEDICAL, dr. Laurențiu Bujor, care este medic primar radioterapie.

„Gândiți-vă la cancere ORL sau la cap, la tumori care, dacă sunt scoase, afectează viața și calitatea vieții pacientului. Mulți pacienți nu știu că au această opțiune și că radioterapia poate trata cancerul, în unele cazuri prezervând organul afectat", ne dezvăluie expertul Sanador.

Dr. Laurențiu Bujor spune că, atunci când primește diagnosticul, importante pentru pacient sunt trei lucruri principale: să știe că radioterapia este o opțiune pentru el; să știe ce traseu trebuie să parcurgă și cum să facă acest drum mai ușor; și să facă acest tratament într-o clinică dotată cu aparatură de ultimă generație. Iată de ce:

Avantajele centrelor dedicate


De cum trece pragul Centrului Oncologic Sanador, pacientul trebuie să știe că nu e lăsat să se descurce singur. Avantajele unei clinici private dedicate oncologiei sunt mai multe: în primul rând că pacientul nu va alerga de la un spital la altul ca să facă investigații și analize, și nici nu se va chinui să-și facă programări la medici sau la tratament. Toate aceste lucruri le rezolvă, de la sine, în centre dedicate radioterapiei, de către personalul clinicii, cel responsabil cu îndrumarea pacientului, după cerințele medicului.

Parctic, pacientul vine la Clinica Oncologică Sanador cu dosarul medical în mână. Aici, însă, nu va intra direct la radioterapie, „pentru că medicul radioterapeut este cel care stabilește parcursul terapeutic", spune dr. Laurențiu Bujor.

În primul rând, unui dintre medicii specialiști în radioterapie preia pacientul, îi analizează dosarul și stabilește dacă bolnavul are toată documentația necesară pentru stabilirea tratamentului sau nu.

CITIȚI CONTINUAREA PE DC MEDICAL UNDE AVEȚI ȘI UN VIDEO CU TOATE DETALIILE DESPRE ACEST SUBIECT


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel