Data publicării:

Traseul unui urs pe durata unui an. Silviu Chiriac, Wild Carpathia Adventure: E bine să le înţelegem comportamentul

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
urși
urși

În condiţiile în care urşii sunt zăriţi în tot mai multe localităţi în ultimele luni, Silviu Chiriac, coordonator al proiectului Wild Carpathia Adventure, a dezvăluit traseul unuia dintre urşii monitorizaţi pe parcursul unui an, menţionând că este important să le înţelegem comportamentul. 

"Acum că e toamnă şi urşii sunt mult mai vizibili în zonele agricole şi în livezile pline de fructe cred că e bine să înțelegem comportamentul acestor „blănoși”, veșnic în căutarea hranei, şi cred că povestea ursului Negruțu poate fi relevantă in acest sens!

Purtător al unui colar cu transmisie radio/GPS, ursul, botezat de noi „Negruțu” dupa culoarea blănii sau „808”, căci asta era frecvenţa colarului, nu a făcut altceva decât ce ştia el cel mai bine: să trăiască netulburat în pădurile din Munții Vrancei, dezvăluindu-ne zi de zi toate enigmele traiului de carnivor. Am înțeles astfel, pentru prima dată, că un urs nu poate fi „înghesuit” într-un singur fond de vânătoare, „curtea” acestuia în care se hrănește, se reproduce, îşi creşte puii şi doarme somnul de iarnă, fiind mult mai întinsă, ajungând să acopere suprafeţe medii de circa 140-150 000 ha. Am văzut, cum Negruțu, fără busola sau calendar, a plecat brusc către livezile de la deal atunci când fructele au dat în pârg şi am fost uimiţi să înţelegem cum „meteorologul de serviciu” l-a atenționat că este vremea să-şi caute un bârlog", a scris Silviu Chiriac pe Facebook.

Distanţă uriaşă parcursă de urs, într-un singur an


"Sfârșitul de primăvara in care a fost capturat, pentru Negrutu nu a fost altfel decât toate celelalte, oferindu-i tot ceea ce natura avea mai bun pentru un urs: iarba frageda, insecte, ceva frăguțe, dar toate strânse cu multa truda de-a lungul unei zile întregi de alergătura. Asa ca vara, care a adus multe fructe de pădure coapte bine de tot pe văile pârâului Ojdula din Covasna, l-a găsit pe ursul nostru intr-o foarte lunga deplasare, lăsând in urma pădurile de molid cam seci si fără multe resurse trofice. Din Ojdula si pana in Munții Buzăului, prin afinișurile Penteleului a fost numai un pas ursesc, pentru ca nu a stat nici o clipa pe gânduri si a mers direct catre aceste zone in care cantitatile mari de afine il atrăgeau ca un magnet

Primele semne de venire a toamnei au activat un mecanism intern al ursului nostru care-l zorea sa mănânce cat mai mult si cat mai consistent! Hiperfagia, caci despre ea este vorba, il face pe eroul nostru cu blana neagra, sa aloce cat mai mult timp pentru a se hrănii, astfel incat iarna care sta sa vina, sa-l găsească cu un strat de grăsime suficient supraviețuirii pana la primăvara următoare. Si pentru ca afinele erau pe sfârșite, ursul nostru a luat-o cătinel către livezile de mar si prun in pârg din zona Dealurilor Subcarpatice, unde aproape doua luni a tot vizitat satele Nereju, Năruja, Herăstrău, Tulnici, stricând pe ici acolo cate un gard de nuiele sau rupând cate o creanga îngreunata de fructe.

La prima pala de vant rece care anunța venirea iernii, cu pași iuți Negrutu a plecat din Subcarpaţi Vrancei, urcând spre amonte pe Valea Putnei pana in Valea Lepșei unde, a strâns cu mare graba un brat zdravăn de crengi tinere de molid si, înghesuit sub poala unor molizi tineri dar deși ca peria, a intrat in somnul de iarna specific urșilor.

Aici, am gasit noi colarul cu GPS, ademeniți de emițătorul cu VHF care emitea frenetic semnale radio, anunțându-ne ca sistemul de închidere a zgărzii de kevlar a eliberat ursul de modesta povara, si ca acum in sfârșit vom putea descărca datele prețioase care ne arata locația exacta a punctelor in care eroul nostru s-a deplasat in 12 lun", a mai scris coordonatorul proiectului Wild Carpathia Adventure. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel