Data publicării:
Transplant hematologic. Adevăratul scandal din sistemul de sănătate din România
Un medic din România atrage atenția, în exclusivitate pentru DCNews, asupra faptului că aproximativ 200 de oameni suferă anual din cauza incapacității țării de a deschide mai multe centre de hematologie și transplant medular.
Problema transplantului pulmonar pare să fie depășită în România de una mult mai gravă. În timp ce pe lista pentru transplantul pulmonar 75 de români se află în așteptare, în ceea ce privește românii care au nevoie de un transplant medular, există chiar mai multe persoane care nu ajung să beneficieze de tratament.
Medicul hematolog Alina Tănase arată că în România se pot efectua anual aproximativ 200 de astfel de transplanturi, în timp ce nevoia este cel puțin dublă. Astfel, cel puțin la nivel de cifre, putem vorbi de 200 de români care rămân fără nicio șansă de a efectua transplantul care le poate salva viața.
"Deocamdată nu sunt decât patru centre de transplant în România. În afară de Institutul Clinic Fundeni mai există astfel de centre la Timișoara și Târgu Mureș, deschise tot în anul 2000 și centrul de la Spitalul Colțea deschis acum doi ani. Totuși, adunate aceste transplanturi fac doar jumătate din media europeană. În România media ar trebui să fie undeva la minimum 400 de transplanturi, noi facem cel mult 200. La institutul Clinic Fundeni se fac 150 și în celelalte în jur de 50 de transplanturi," a declarat pentru DCNews medicul hematolog Alina Tănase.
Capacitate MAXIMĂ în România, costuri IMENSE în străinătate
Medicul Alina Tănase spune că aceasta este capacitate maximă pentru transplantul hematologic în România. Ea trage un semnal de alarmă și afirmă că în România mai trebuie deschise astfel de centre pentru ca viețile românilor care au nevoie de un astfel de transplant să poată fi salvate.
Costurile deosebit de mari pentru un posibil în străinătate îi condamnă practic pe români la moarte. Conform cifrelor furnizate de medicul Alina Tănase, în România, costurile ating 40 000 de euro, sumă ce poate fi decontată, în timp ce în străinătate un astfel de transplant hematologic atinge și 250 000 de euro.
"În străinătate te costă 250 000 de euro un transplant necomplicat, fără să punem la socoteală transfuzii, și diverse alte taxe. În România, cu 40 000 de euro, cât se decontează în medie, pacientul poate să primească același tip de tratament," a mai spus medicul Alina Tănase.
Iată răspunsul complet al medicului Alina Tănase, de la minutul 8:00:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News