Data publicării:
Transnistria a cerut alipirea la Federația Rusă
După referendumul din Crimeea, şeful parlamentului din Transnistria a solicitat Dumei de la Moscova iniţierea unui document care să permită republicii separatiste alipirea la Federația Rusă, în condițiile în care regiunea separatistă nu are graniță cu Rusia.
Mai precis, actul ar urma să simplifice modalitatea prin care Transnistria s-ar putea alipi la Rusia. Solicitarea a urmat după un proiect de lege propus de deputaţii Partidului "Rusia dreaptă" cu privire la simplificarea procedurii de anexare a noilor teritorii la Federaţia Rusă, scrie publicația Vocea Rusiei, controlată de guvernul de la Moscova.
Preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a expediat o adresare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narâşkin, în care solicită examinarea posibilităţii de aderare la Rusia a regiunii transnistrene, scrie și Publika.md. Informaţia a fost furnizată de BBC, care citează publicaţia rusească Vedomosti.
Cererea lui Burla vine pe în contextul unui proiect de lege propus de mai mulţi parlamentari ruşi, care facilitează aderarea unor teritorii la Rusia, fără acordul statelor care le cuprind, în absenţa unei autorităţi legitime eficiente, în urma unui referendum sau a deciziei autorităţilor lor.
Burla i-a scris lui Narîşkin că autorităţile de la Tiraspol nu se pot folosi de legea dată de Moscova, pentru că nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia în baza legilor Republicii Moldova, deoarece acestea nu funcţionează în Transnistria şi nici nu pot invoca motivul că autorităţile de la Chişinău sunt ineficiente.
Totodată, acesta precizează că, în 2006, a avut loc un astfel de referendum în Transnistria, 97% dintre alegători votând alipirea Transnistriei la Rusia.
Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov a declarat că „după ce Rusia va ocupa un teritoriu din Ucraina, va dori şi regiunea transnistreană".
Transnistria este o republică separatistă faţă de Republica Moldova, nerecunoscută oficial decât de Rusia şi de câţiva aliaţi tradiţionali ai săi. În perioada 1990-1992, în urma unui război, teritoriul de peste Nistru al Republicii Moldova s-a autoproclamat Republică, fiind susţinut de trupe militare ruseşti care au intervenit împotriva armatei moldovene.
Populaţia Transnistriei este de aproximativ 550.000 de locuitori, iar la cel mai recent referendum, în 2004, 30% dintre ei s-au declarat ruşi. Pe teritoriul Transnistriei se află staţionate trupe militare ale Rusiei, sub titulatura de "trupe de menţinere a păcii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News