Transcript convorbiri Trump-Putin. Moscova atenționează: Doar cu acordul Rusiei
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
putin trump
putin trump
Kremlinul a anunţat luni că administraţia americană va fi obligată să obţină consimţământul Moscovei înainte de a publica transcriptul convorbirilor telefonice între Donald Trump şi Vladimir Putin, potrivit Reuters şi mass-media ruse.

Anunţul Moscovei survine în contextul în care preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, democratul Adam Schiff, a declarat în weekend că şi-ar dori să aibă acces la transcriptul convorbirilor telefonice între preşedintele american şi alţi lideri străini, între care şeful statului rus.

Invitat la NBC, Schiff a spus că aceste documente ar fi necesare pentru a stabili dacă Donald Trump a prejudiciat securitatea naţională în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Întrebat despre această propunere, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia ar fi dispusă să discute acest aspect cu Washingtonul dacă administraţia americană i-ar 'trimite un semnal'. Dar, a adăugat el, astfel de dezvăluiri nu se potrivesc cu practicile diplomatice obişnuite.

'Desigur, publicarea lor este într-un fel posibilă numai printr-un acord între părţi', a insistat Peskov.

'Poate pentru a fi mai exact, practicile diplomatice nu vizează în general acest tip de publicare. Dacă americanii ne vor trimite anumite semnale, le vom discuta', a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Anchetă lansată de democrați



Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, a lansat săptămâna trecută o anchetă formală de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump în vederea declanşării procedurii de destituire ("impeachment"), o premieră după ce Bill Clinton a fost acuzat în 1998 de sperjur şi obstrucţionarea justiţiei în cazul scandalului legat de stagiara Casei Albe, Monica Lewinsky.

Demersul iniţiat de democraţi marţea trecută se bazează pe dezvăluiri privind o convorbire telefonică între Trump şi noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, la 25 iulie.

Preşedintele american este acuzat de a fi exercitat presiuni asupra interlocutorului său pentru ca justiţia ucraineană să deschidă o anchetă asupra lui Joe Biden, candidat la învestitura democrată în vederea prezidenţialelor de anul viitor, şi a fiului său Hunter Biden, care a lucrat pentru o companie de gaze din Ucraina, pe vremea când tatăl său avea funcţia de vicepreşedinte în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

'Cred că necesitatea primordială constă în a apăra securitatea naţională a SUA şi de a vedea dacă în conversaţiile sale cu liderii străini - în special cu Putin - preşedintele a prejudiciat securitatea noastră din cauza faptului că era convins că astfel va beneficia într-un fel în campania sa', a comentat Adam Schiff duminică la NBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel