Vezi cererea de suspendare a lui Băsescu. Ce motive ai adăuga tu?
Cererea de suspendare a președintelui Traian Băsescu, redactată în 16 pagini, a fost depusă de USL. Aceasta va fi citită în cursul zilei de joi în Parlament, vineri urmând să se dea votul final asupra suspendării lui Traian Băsescu.
În cererea depusă la Parlament, USL invocă 7 MOTIVE pentru suspendarea preşdintelui Traian Băsescu:
1. Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului și s-a sustituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului.
2. Președintele a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie.
3. Președintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei.
4. Președintele a inițiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei și a încălcat procedura de revizuire a Constituției prevăzută de legea fundamentală.
5. Președintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale și a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curții, făcându-le „vizite" înaintea unor decizii importante.
6. Președintele a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcția prezidențială și a abandonat rolul constituțional de mediator în stat și în societate.
7. Președintele a încălcat în mod grav prevederile Constituției și principiul fundamental al democrației reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formațiune politică va obține majoritatea absolută în Parlament.
În solicitarea USL privind suspendarea preşedintelui se precizează că "începând cu 6 decembrie 2009, democraţia şi statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a instituţiilor statului de drept, prevăzute de Constituţia României, ajungându-se ca voinţa şi acţiunile politice să fie concentrate în mod discreţionar în mâna unui singur om: preşedintele ţării.
De asemenea, USL susţine că "acest om a ajuns să dicteze puterii executive, puterii legislative şi celei judecătoreşti, ceea ce reprezintă un grav derapaj de la principiile fundamentale ale Constituţiei. Acţiunile făţişe ale preşedintelui ţării, care şi-a asumat în mod deschis şi neechivoc rolul de prim-ministru şi preşedinte de facto al PDL şi care a încercat să domine şi să subordoneze legislativul şi puterea judecătorească, ridică grave probleme de ordin politic şi juridic".
Vezi aici documentulFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News