Traian Băsescu, ”șocat” de Laszlo Tokes
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
tokes basescu
tokes basescu

Președintele Traian Băsescu se declară ”șocat” de solicitarea europarlamentarului Laszlo Tokes referitoare la un eventual protectorat acordat Transilvaniei de Budapesta. Șeful statului a afirmat săptămâna asta, în contextul conflictului pornit de extremiștii partidului Jobbik, că fostul vicepreședinte al PE, pe care l-a decorat cu Steaua României, nu merită calitatea de cetățean român.

”M-a marcat pentru că pentru că l-am considerat un simbol al revoluţiei române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania este un obiect de negociere, nu fac decât să dezamăgească, indiferent de ce au făcut în trecutul lor. Nu încetez să evoc această întâmplare pentru că, pentru mine ca şef de stat, a fost un şoc”, a spus Traian Băsescu, citat de Gândul.

Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, că Laszlo Tokes nu-și merită calitatea de cetățean român.

Reacția președintelui a venit ca urmare a unei afirmații făcute de Tokes pe 27 iulie, care, asistat de premierul ungar Viktor Orban, cerea Guvernului de la Budapesta protectorat pentru Transilvania, ”așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes în 2009 cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler,  ”în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”, la revoluția română din 1989.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel