Traian Băsescu: România trebuie să se împrumute mulţi ani de acum înainte, pentru a putea plăti salariile şi pensiile
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
traian basescu la radio romania actualitati
traian basescu la radio romania actualitati

Plata pensiilor şi a salariilor din sectorul de stat va fi dependentă de împrumuturile externe ale României încă „mulţi ani de acum înainte“, consideră preşedintele României, Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a arătat, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că numai în anul 2011 statul va avea de plătit datorii de circa 4 miliarde de euro.  „România va trebui să continue să împrumute, din păcate, la fel cum am împrumutat în anii trecuţi, că noi nu putem arăta de 4 miliarde autostrăzi şi căi ferate modernizate. Abia anul ăsta se arată 10 km de autostradă din celebrul contract Bechtel. În schimb, îi putem arăta toţi cheltuiţi în pensii şi salarii în anii anteriori şi acum trebuie să-i plătim. La fel se va întâmpla mulţi ani de acum înainte“, a spus Băsescu, la RRA.

Potrivit preşedintelui, pentru 2011, datoria externă a României este de 1,6 miliarde de euro, iar serviciul datoriei interne şi al datoriei externe este de 1,9 miliarde de euro.

Despre Legea pensiilor: „am găsit o motivaţie rezonabilă pentru a o întoarce la Parlament“

Reducerea vârstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani a reprezentat doar un pretext de a reîntoarce Legea pensiilor la Parlament, pentru a da determina parlamentarii s treacă pentru impasul creat de acest act normativ.

"Eu am propus, anterior, o soluţie. Având în vedere că unul din motivele disputelor de la Cameră era chiar legea pensiilor, am găsit o motivaţie rezonabilă pentru a o întoarce la Parlament şi pentru a crea condiţii ca disputele politice pe marginea acestei legi să fie încheiate în Parlament. Gestul meu a fost tratat de opoziţie aşa cum vedeţi. Nici nu mai dau drumul legii; s-au aşezat pe ea. Nici n-a contat gestul. Eu aveam toate condiţiile, inclusiv avizul de constituţionalitate al Curţii Constituţionale. Puteam să promulg legea. A fost o mână întinsă Parlamentului şi tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv opoziţiei. Practic, le-am dat satisfacţie, în a avea legea revotată. Modul cum a fost tratat gestul meu îl vedeţi, aşa că ce încredere pot să am, în continuare?!", a spus şeful statului la RAA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel