Traian Băsescu propune modelul suedez, la sfârșit de mandat, la fel ca Ion Iliescu în 1990
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Prin 1990, Ion Iliescu propunea ceea ce el credea că este o formulă suedeză a dezvoltării. Acum, la distanță de mai bine de două decenii, Traian Băsescu spune că salvarea economiei românești este modelul nordic.

"Sunt diverse tipuri de capitalism. La noi va funcționa capitalismul popular, cu o singură condiție: dacă avem certitudinea că rămânem și consolidăm în continuare instituțiile de drept. Fără stat de drept, nu putem face capitalism nordic. Noridicii au un capitalism popular. Țările Noride sunt o soluție. Capitalismul de tip nordic. Este o soluție în care există oameni foarte potenți financiar, dar există o distribuție bazată pe muncă, nu pe ajutoare sociale. Iată cum ar fi un capitalism popular în România: cel care muncește să nu mai aibă un salariu de 1100 de lei, ci 3100 de lei pentru a putea trăi onorabil. Desigur că este foarte bine să ai un capitalism autohton, dar din păcate nu am reușit să generăm așa ceva", a spus Traian Băsescu.

"Ne-am obișnuit să spunem că nu mai avem economie: vă dau două cifre, au trecut 20 de ani, Ceaușescu exporta și aerul pe care îl respiram. A reușit să exporte la finalul lui 1989, 10 miliarde de dolari. Anul trecut, România a exportat 53 de miliarde de euro. România este una din țările din UE care are cea mai mare pondere a PIB provenind din industrie: 30%", a mai zis Traian Băsescu la Realitatea TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel