Data actualizării:
Data publicării:

Traian Băsescu: În Ucraina este un început de război civil

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Traian Băsescu a ținut să avertizeze despre situația din Ucraina. Potrivit președintelui  Băsescu, în Ucraina se poate identifica elementele unui început de război civil.

- România este un susţinător fără rezerve a intergrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate, în estul şi sudul Ucrainei lucrurile se complică. Se poate identifica acolo un început de război civil.

- În mod categoric Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului. În acelasi timp, numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

- Evenimentele de la Odessa devin periculoase, se pot constitui în elementul de declanșare a unui război civil masiv.

- Propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă pentru a stabili vinovații pentru victimele de la Odessa trebuie sprijinită de toate statele UE.

- România respinge opinia Moscovei. Civilii nevinovaţi nu iau ostatici şi îi declară prizonieri de război, nu doboară elicoptere ale armatei ucrainene.

- Tipul de dialog între Washington şi Moscova nu va duce nicăieri, ci va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog riscul unui război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple.

- Un astfel de conflict nu are şanse să implice România.

- S-a ajuns la un punct în care legitimitatea alegerilor din 25 mai, pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei este pusă sub semnul întrebării.

- Ceea ce evaluam la un moment dat, extinderea conflictului către sudul Ucrainei s-a produs deja, prin evenimentele de la Odessa, iar regiunea Odessa are graniţă cu România.

- Dacă nu se reuşeşte URGENT punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegerile prezidenţiale. Un preşedinte ales numai cu voturile din centru şi nord riscă să ducă la divizarea Ucrainei.

Citește și: Rusia plasează zeci de avioane militare în Crimeea

- Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia genrată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care se va putea îămprumuta pe pieţele externe, pentru propriile ei nevoi. Nu mai vorbim de exporturi şi altele.

- Declanşarea situaţiei din Ucrainei este un efect direct al intervenţiei Rusiei în Ucraina şi al stimulării separatismului, prin propaganda care se face.

- Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi foarte puternic afectată de situaţia genrată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care se va putea îămprumuta pe pieţele externe, pentru propriile ei nevoi. Nu mai vorbim de exporturi şi altele.

Obiectivul Federației Ruse este de a ajunge la Dunăre

- Declanşarea situaţiei din Ucrainei este un efect direct al intervenţiei Rusiei în Ucraina şi al stimulării separatismului, prin propaganda care se face.

- Faptul că au izbucnit conflicte în Odesa, la 150 km de frontiera cu România ne îngrijorează, dar nu ne surprinde. Odessa e la circa 150 de kilometri de granița cu România - brațul Chilia, e un element în plus, care nu ne surprinde. Am spus mai demult că unul dintre obiectivele Federatiei Ruse e ajungerea la Dunare.

Victor Ponta a făcut declarații cu lejeritate

În acest context, nu vreau să generez o polemică, dar aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului, făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară, dar unde nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile.

Una din afirmaţiile făcute de Victor Ponta a fost că ne paşte un război, dar că are şi lucruri bune, pentru că dă de lucru la industria de apărare. Spun că niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul ei. România NU e ameninţată de un război.

În ceea ce priveşte o altă afirmaţie a lui Victor Ponta, "Să apărăm Moldova!", vreau să informez pe toată lumea, din ţară şi din străinătate, că România nu are planificată în niciun fel apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Asta pornind de la Constituţia Republicii Moldova, care se declară stat neutru. Ce ar trebui să-l preocupe pe premier să ajute Republica Moldova este să să treacă de la vorbe la fapte. Trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel