Ce problemă trebuie să rezolve CSM pentru Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
basescu2
basescu2

Preşedintele Traian Băsescu a explicat, vineri, la CSM, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de Procuror General şi cea de şef al DNA. Constituția nu specifică că ministrul Justiției trebuie să facă nominalizările pentru funcțiile din Parchet și DNA, a mai declarat Băsescu.

"Am o problemă, am o problemă care este la zi", a declarat Traian Băsescu în plenul CSM.

"După cum știți am primit  o propunere de la Ministerul Justiției pentru funcția de Procuror General și procuror șef DNA. Dincolo de asta, aș mai aface o paranteză. Trebuie să găsim soluții rapide să așezăm pe funcții procurori generali și procurori șefi adjuncți, șefi de secții în Parchetul General, în DNA, urmează și Înalta Curte de Casație tot în cursul acestui an. Teoria pe care am avut-o până de curând a fost: nu numim adjuncți, nu numim șefi de secție în Parchetele mari, până când nu numim șefii acestor instituții, dându-le acestora șansa să fie implicați în propunerea adjuncților și a șefilor de secții.

Mi s-a părut corect pentru că aveam experiența numirilor când le venea sorocul și practic niciodată șeful instituției ca a  fost Parchetul General, că a fost DNA n-a avut șansa să-și facă o echipă. Putem gândi în acești termeni pentru că până la urmă asemenea instituții înseamnă măcar la vârf să existe o echipă, o viziune. Acum, eu fac un apel la dumneavoastră, dincolo de a stabili calendarul de implementare a Codurilor mi se pare că o urgență la zi este ocparea posturilor vacante sau cu interimar în Parchetul General sau DNA. Acum, la zi eu am primit propunerile pentru cei doi șefi, PG și procuror șef la DNA. Avem un articol, 134 în Constituția României, care spune așa: CSM propune președintelui României, numirea în funcția  de judecător și ae procurorilor. Deci, propunerea la miune, conform Constituției trebuie să vină de la CSM", a afirmat Traian Băsescu.

"Sigur, avem o lege care n-a fost atacată la CC. Nu vă cer un răspuns acum, avem și articolul care spune că ministerul public funcționează sub autoritatea Ministerului Justiției sau a ministrului Justiției, dar asta, în opninia mea de inginer nu poate sa substituie prevederea expresă din 134, care spune clar: CSM propune  președintele.Eu nu mă voi grăbi cu aprobarea sau respingerea celor două propuneri, dar trebuie să știu un punct de vedere de la dumneavoastră în zilele următoare pentru că nu am termen, iar delegările care sunt făcute ne acoperă până prin luna aprilie", a mai declarat Băsescu în Plenul CSM.

"Vreau să știu un punct de vedere al CSM, pentru că la CC, ia nu are dreptul să dea avize înainte de a fi un conflict, eventual. Sigur mă pot adresa CC, dar înainte de orice aș vrea să știu punctul de vedere al CSM, pentru că prevederea de la 134 nu lasă dubii și pe mine mă surprinde că, până acum, n-au reacționat alte structuri și chiar procurori pe tema asta.V-ași ruga, când aveți timp să faceți o dezbatere și să-mi dați și  mie un punct de vedere cum ați citi în locul meu Constituția legată de desemnarea procurorilor în funcție. Eu nu am în Constituție o prevedere  expresă că ministrul Justiției face propunerea, ci prevederea expresă este că CSM face propunerea. Nu-mi dați un răspuns acum, căci aș vrea să fie o analiza a dumneavoastră care este soluția corectă", a mai declarat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel