Tragedie în Papua Noua Guinee. O alunecare de teren a mistuit șase sate și a provocat moartea a până la 100 de persoane
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video X 7NEWS Sydney
Captură de ecran / Foto: Video X 7NEWS Sydney
A avut loc o alunecare de teren în Papua Noua Guinee.

O alunecare de teren într-o regiune izolată din nordul țării Papua Noua Guinee a provocat moartea a până la 100 de persoane, potrivit estimărilor localnicilor, în timp ce echipele de urgență se grăbeau să ajungă în zonă.

Șase sate din Mulitaka, în districtul Porgera-Paiela din provincia Enga, au fost acoperite de alunecarea de teren vineri dimineața devreme.

Oamenii din satele din jurul Mulitaka au declarat că ar putea fi îngropate 80-100 de persoane, inclusiv copii. Autoritățile nu au oferit încă un bilanț al morților.

Administratorul provinciei Enga, Sandis Tsaka, a declarat că în zonă au fost trimise echipe de intervenție de urgență, inclusiv lucrători de la dezastre, poliție și sănătate, în timp ce se evaluează amploarea pagubelor.

„Alunecarea de teren devastatoare, care este descrisă ca fiind un dezastru natural fără precedent, a avut loc la primele ore ale acestei dimineți... provocând pagube substanțiale proprietății și asupra vieții omenești, care în prezent nu au fost contabilizate”, a declarat Tsaka.

Casele au fost mistuite

El a precizat că eforturile de salvare au inclus lucrări pentru a elibera accesul la drumul spre Porgera „care a fost deteriorat și blocat în mod substanțial”. Tsaka a solicitat sprijinul guvernului și al altor organizații pentru a ajuta victimele dezastrului.

Imagini postate pe rețelele de socializare au arătat locuitori care escaladau stânci uriașe, împrăștiate printre trunchiuri de copaci și resturi lăsate de alunecarea de teren.

Elizabeth Laruma, care conduce o afacere în zona locală, a declarat presei australiene că locuințele din sat au fost aplatizate atunci când partea laterală a unui munte a cedat.

„S-a întâmplat când oamenii încă dormeau la primele ore ale dimineții și întregul sat s-a prăbușit”, a declarat Laruma pentru ABC, conform The Guardian.

„Din ceea ce pot presupune, este vorba despre peste 100 de persoane care sunt îngropate sub pământ”, a adăugat Laruma.

Alunecarea de teren a blocat, de asemenea, un drum important, a spus ea, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu combustibil și bunuri a propriului oraș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel