Traficul aerian, blocat pe aeroportul din Berlin, de către activişti ecologişti
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Traficul aerian, blocat pe aeroportul din Berlin, de către activişti ecologişti. Sursa - pixabay.com
Traficul aerian, blocat pe aeroportul din Berlin, de către activişti ecologişti. Sursa - pixabay.com
Militanţii mişcării ecologiste radicale ''Ultima Generaţie'' au pătruns, joi, pe platforma aeroportului Berlin Brandenburg, ceea ce a obligat autorităţile să suspende traficul aerian, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Gruparea ecologistă afirmă pe conturile sale de social-media că activiştii ei au pătruns pe pista aeroportului şi s-au plimbat acolo cu bicicletele, împiedicând astfel traficul aerian.

Însă responsabili ai aeroportului afirmă că, de fapt, protestatarii ecologişti au ajuns doar pe o cale de rulare şi nu au pătruns efectiv pe vreuna din cele două piste ale aeroportului, dar acestea au fost totuşi închise din motive de securitate.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că, între timp, activiştii au fost reţinuţi de poliţie, iar traficul va fi reluat de îndată ce zona va fi securizată.

Aceştia din urmă cer ieftinirea transportului public, introducerea unei limite de viteză pe autostrăzile germane, măsuri de descurajare a folosirii transportului aerian, mai ales a celui cu avioane private, în general măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Într-un comunicat postat pe social-media de mişcarea ecologistă, aceasta susţine că avionul nu este un mijloc de transport normal pentru oameni normali, şi semnalează că aproximativ 80% din populaţia lumii nu l-a folosit niciodată. Alţi militanţi ecologişti au blocat în acelaşi timp o arteră din cartierul central berlinez Prenzlauer Berg.

Citește și:

Statul devine acţionar majoritar la Blue Air

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va deveni acţionar majoritar al Blue Air.  "În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air. 

Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate", a declarat Florian Daniel Geantă, preşedintele AAAS, conform cursdeguvernare.ro.

În data de 19 august 2020, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență nr 139, prin care statul român acorda ajutoare companiilor TAROM și Blue Air, pentru compensarea pierderilor economice suferite din cauza pandemiei de Covid. 

în baza actului normativ, Ministerul Finanțelor Publice era abilitat să garanteze, în numele și pe contul statului, unul sau mai multe împrumuturi bancare în valoare totală de 300.775.000 lei, pe o perioadă de până la 6 ani, cu titlu de ajutor de stat și ajutor de salvare, acordate în condiții speciale.

Ce garanţii a adus atunci Blue Air: 

- Un teren intravilan de 94.479 mp situat în sectorul 1 din București;

- Aeronavele aflate în proprietatea Blue Air AVIATION (șase aeronave);

- Acțiunile deținute de AIRLINE INVEST – SA și Rada Mihai Cătălin (CEO și acționar principal al companiei), în proporție de 75%, pe care le aveau la BLUE AIR AVIATION – SA;

- 75% din acțiunile deținute de Rada Teodor Cristian și Rada Mihai Cătălin în capitalul social al AIRLINE INVEST – SA (societate acționară la rândul ei în compania Blue Air Aviation);

- acțiunile deținute de AIRLINE INVEST – SA și Aurora Engineering – S.R.L. în capitalul social al BLUE AIR Technic – SRL. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel