Data publicării:

Trafic București. Referendum local. Tim Ionescu (ALDE), precizări

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp

Consilierul ALDE Tudor-Tim Ionescu doreşte organizarea unui referendum local pe 27 ianuarie 2019 privind 'restricţionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului Bucureşti prin identificarea şi implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete'.

Alegeri prezidentiale 2024

"E un draft al unui potenţial proiect de hotărâre de Consiliu General la care m-am gândit şi am discutat cu toţi consilierii generali. (...) Cred că este un proiect şi o temă mai ales care necesită o discuţie între toţi consilierii generali, sincer, aş lăsa cât mai deoparte apartenenţele politice şi ideologiile politice, pentru că vorbim de ceva administrativ şi de calitatea aerului şi a sănătăţii (...) şi dacă numărul necesar de consilieri generali consideră că e oportun să discutăm despre un astfel de proiect semnează expunerea de motive. E draft. (...) Dacă o să aibă susţinerea necesară îl depunem la Secretariatul General, atunci într-adevăr va deveni un proiect. (...) Cu privire la referendumul pe această temă sunt colegi care au spus că trebuie să se consulte în grupurile lor politice, unii mi-au spus că susţin demersul", a declarat acesta presei, după şedinţa CGMB.

În draftul proiectului se arată: "Se aprobă organizarea referendumului local privind 'restricţionarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului Bucureşti prin identificarea şi implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete'. (...) Data referendumului local va fi pe 27 ianuarie 2019. (...) Cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea referendumului se suportă în totalitate din bugetul propriu al Municipiului Bucureşti pe anul 2019".

Expunere de motive

În expunerea de motive se menţionează că taxarea automobilelor a devenit mai mult decât necesară în oraşele mari, pentru că aglomerarea şi poluarea au atins cote alarmante.

"Bucureştiul va deveni un oraş mult mai puţin poluat. Întrucât ne confruntăm pe de-o parte cu această necesitate şi pe de altă parte cu o măsură care va afecta în mod considerabil bucureştenii, la nivel de taxare, considerăm că decizia asupra acestei restricţionări este una care trebuie să aparţină bucureştenilor în primul rând. Astfel, realizarea în premieră a unui referendum în Bucureşti este necesară pentru această temă extrem de importantă, care vizează sănătatea noastră a tuturor, calitatea aerului în Capitală, dar şi taxarea noastră a tuturor", potrivit expunerii de motive.

Conform acesteia, în contextul preluării de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe o durată de şase luni şi în contextul în care România deţine în prezent preşedinţia "din umbră" a Consiliului Uniunii Europene, susţinerea proiectelor pentru protecţia mediului şi a sănătăţii cetăţenilor la cel mai înalt nivel, prin voturile Consiliului General al Municipiului Bucureşti, este un semnal important atât pentru celelalte oraşe din România, cât şi pentru celelalte state membre cu privire la angajamentul nostru european.

"Am văzut şi noi referendumuri pe alte subiecte care, nefiind bine explicate şi documentate, au avut exact rezultate adverse. În cazul de faţă, cred că e o idee populistă, este un mod ca actuala administraţie să scape de o asumare curajoasă", a spus, marţi, consilierul general USR Roxana Wring.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel