Tradiţiile suedeze, sărbătorite în Parcul Regele Mihai I al României. Ce este Midsommar
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Tradiţiile suedeze, sărbătorite în Parcul Regele Mihai I al României. Ce este Midsommar / Foto: Pixabay
Tradiţiile suedeze, sărbătorite în Parcul Regele Mihai I al României. Ce este Midsommar / Foto: Pixabay
Tradiţiile şi valorile culturale suedeze vor fi sărbătorite în acest weekend în Parcul Regele Mihai I al României.

Tradiţiile şi valorile culturale suedeze vor fi sărbătorite, sâmbătă şi duminică, la Roaba de Cultură din Parcul Regele Mihai I al României, transmite Agerpres. Evenimentul este organizat cu ocazia sărbătorii Midsommar, iar ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden, a spus că pe agenda acestuia sunt dansuri, muzică tradiţională, jocuri distractive şi educaţionale, mai ales pentru copii, activităţi sportive. Artişti acrobaţi din Suedia vor susţine o reprezentaţie sâmbătă, de la ora 19:00.

"Suedia îşi propune să devină prima ţară OCDE fără combustibili fosili până în 2045", a afirmat ambasadoarea Suediei la Bucureşti.

Preşedintele Asociaţiei Green Revolution, Raluca Fişer, a declarat că în programul Midsommar se regăsesc ateliere de joacă, de pictură, despre siguranţă rutieră, reciclare creativă şi de resuscitare, care vor fi derulate în parteneriat cu Crucea Roşie. Vor fi cursuri de protecţia mediului şi sunt programate concerte şi proiecţii de filme suedeze.

Ce este Midsommar



Midsommar are loc în contextul aniversării a 500 de ani de existenţă a Suediei ca stat independent, a jubileului Majestăţii Sale Regele Carl Gustaf XVI, precum şi a încheierii Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Green Revolution, 

Midsommar este o sărbătoare tradiţională suedeză care marchează solstiţiul de vară, cea mai lungă zi a anului. Este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul cultural suedez şi este sărbătorit în mod tradiţional în a treia sâmbătă a lunii iunie.

Ce tradiții au suedezii de Midsommar

Iată câteva dintre tradițiile asociate cu Midsommar:

1. Culesul și ridicarea Midsommarstången: Oamenii se adună în aer liber pentru a culege flori și frunze pentru a construi Midsommarstången, un catarg decorat cu frunze și flori. Catargul este ridicat într-un loc central și este înconjurat de oameni care dansează și cântă în jurul lui.

2. Dansurile tradiționale: Dansurile tradiționale, cum ar fi "Små grodorna" (Mici broaște) și "Vals på logen" (Vals în hambar), sunt parte integrantă a sărbătorii Midsommar. Oamenii dansează în jurul Midsommarstången, ținându-se de mâini și sărind în ritm de muzică tradițională.

3. Mâncăruri tradiționale: Midsommar este un prilej de a savura mâncăruri specifice, cum ar fi "sill" (hering marinat), "nypotatis" (cartofi noi), "gravad lax" (somon marinat) și "jordgubbar med grädde" (căpșuni cu frișcă). Mâncarea este de obicei servită în aer liber, în cadrul unui picnic festiv.

4. Jocuri și competiții: Suedezii se bucură de diverse jocuri și competiții în timpul sărbătorii Midsommar. Acestea pot include curse cu saci, aruncarea discului, săritura în saci sau competiții de înot.

5. Tradiții legate de fertilitate: Midsommar este, de asemenea, asociată cu tradiții legate de fertilitate. De exemplu, fetele și femeile tinere își pun flori sub pernă în noaptea de Midsommar, în speranța de a-și visa viitorul soț. De asemenea, se crede că plantele culese în această zi au puteri magice și vindecătoare.

Acestea sunt doar câteva dintre tradițiile asociate cu Midsommar în Suedia. Este important de menționat că tradițiile pot varia în funcție de regiune și de preferințele individuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel