Toxinele din mediul înconjurător pot altera fertilitatea generaţiilor viitoare
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Expunerea la perturbatori endocrini obişnuiţi poate afecta pe termen lung fertilitatea şi dezvoltarea sexuală a generaţiilor viitoare, potrivit unui studiu prezentat luni la Lyon în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Europene a Endocrinologiei (European Society of Endocrinology) şi citat de EFE.

"Expunerea la toxinele din mediul înconjurător poate provoca alterări în dezvoltarea creierului care pot afecta dezvoltarea sexuală şi fertilitatea diferitelor generaţii", se arată în comunicatul societăţii.

Acesta este rezultatul unui studiu elaborat de un grup de cercetători de la Universitatea din Liege (Belgia) după ce mai multe generaţii de şoareci femele au fost expuse unui amestec de substanţe precum compuşi de plastic, estrogen, pesticide şi alte doze de toxine inhalate în mod obişnuit de oameni.

"Descendenţii femelelor de şoareci gestante expuşi la un amestec de perturbatori endocrini obişnuiţi (endocrine disrupting chemicals - EDC), similari celor la care sunt expuşi oamenii, au prezentat alterări în dezvoltarea sexuală şi în comportamentele maternale şi au fost transmise urmaşilor lor", notează studiul.

Această descoperire sugerează că nivelurile actuale de EDC prezente în mediul nostru înconjurător ar putea provoca alterări pe termen lung, motiv pentru care oamenii şi instituţiile trebuie să adopte "măsuri pentru a reduce această expunere". 

Suntem expuşi la sute de compuşi toxici în viaţa noastră cotidiană, utilizaţi în fabricarea plasticelor, erbicidelor, pesticidelor şi medicamentelor. Daunele provocate sănătăţii noastre şi pentru generaţiile viitoare sunt reale, arată studiul. 

"Şoarecii femelă din prima şi a doua generaţie au demonstrat alterări în îngrijirea puilor. La femelele din a doua şi a treia generaţie s-a observat o întârziere a pubertăţii, o alterare a ciclului reproductiv şi în dezvoltarea foliculară a ovarelor, fapt ce arată că fertilitatea a fost afectată, chiar şi la femelele care nu au fost expuse în mod direct la EDC", avertizează studiul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel