Data publicării:

Totul despre laboratoarele deținute de Serviciul Criminalistic. Comisarul Răzvan Amaricăi: Ce vedem în filme avem și noi / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @PlaceboPill
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @PlaceboPill
Comisarul Răzvan Amaricăi, șef Serviciu Criminalistic Poliția Capitalei, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre laboratoarele pe care le deține Serviciul Criminalistic pe palierul de expertize și constatări tehnico-științifice. 

În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, comisarul Răzvan Amaricăi a explicat care sunt laboratoarele pe care le deține Serviciul Criminalistic pe palierul de expertize și constatări tehnico-științifice.

„Palierul de expertize și constatări tehnico științifice este structurat pe mai multe laboratoare. Grafica și tehnica documentelor – sunt colegii care examinează documente, scrisuri și înscrisuri.

Colegii de la balistică-traseologie. Ei se ocupă de domeniul armelor de foc, instrumentelor, urmelor create de diferite instrumente, nu numai arme, orice a fost folosit ca armă, urme create de diferite obiecte.Probele ridicate de la fața locului și materialul trimis se examinează, se compară și folosind diferite dispozitive, bazele de date, microscoape, diferite dispozitive pentru a examina aceste urme.

Se descrie materialul care este supus examinării, se examinează litigiul separat, modelul de comparat separat, se compară și se dă o concluzie.", a spus comisarul Răzvan Amaricăi. 

Comisarul a explicat că, în cadrul acestui laborator, există și o zonă în care se mai trage cu altă armă.

„Se fac trageri experimentale în vederea stabilirii anumitor detalii caracteristice. Avem această posibilitate la nivelul Poliției Capitalei.

În cadrul aceluiași laborator este și traseologia care studiază urmele create de diferite instrumente sau obiecte, cum ar fi șurubelnițe, un topor, un fierăstrău, încălțăminte lăsată la fața locului, animale. Acesta este laboratorul balistică-traseologie.", a spus Răzvan Amaricăi. 

3. Sursa foto... (serviciul-criminalist_56055900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @goodmood_studio

 

Laboratorul de dactiloscopie judiciară

„Apoi avem laboratorul de dactiloscopie judiciară care este mai cunoscut publicului larg, cel care examinează urmele și impresiunea papilară, acele amprente de la fața locului sau din cadrul acestui laborator.

Colegii de la fața locului le preiau și le ridică prin diferite metode și tehnice și ajung la organul de urmărire penală. Acesta la trimite către laboratorul de dactiloscopie judiciară cu diferite obiective pentru a stabili, a compara, a stabili dacă urma e aptă unei identificări dactiloscopice, dacă este plantară, dacă este digitală, dacă este palmară, natura ei. Se fac comparații automat în baza de date și se fac constatări tehnico științifice dispuse de organul de urmărire penală, adică de procuror sau organele de cercetare penală.", a spus comisarul. 

 

IMAGETRAK şi CDN

„Laboratorul de Identificare IMAGETRAK şi CDN este un laborator de administrare a bazelor de date. CDN – înseamnă Cadavre, dispăruți, necunoscuți. În cadrul acestui laborator se amprentează, fotografiază, personale, se ridică profilele genetice în urma hotărârilor definitive ale instanțelor de judecată sau ale organelor de urmărire penală în cursul urmăririi penale, se implementează în sistemul național de date genetice judiciare.

Avem laboratorul psihologie criminalistică în cadrul căruia se fac acele testări pentru detectarea comportamentului simulat – poligraf sau detectorul de minciuni. Persoanele sunt examinate în cadrul acestui laborator și se fac rapoarte de constatare sau de expertiză.", a spus comisarul Răzvan Amaricăi. 

Comisarul a fost întrebat dacă în străinătate există laboratoare foarte avansate față de ce avem noi în România.

„Nu. Laboratoarele din România, pe palierul de expertiză și constatări, sunt acreditate la nivelul a ce există și în afară. Ce vedem în filme avem și noi.", a spus comisarul Răzvan Amaricăi la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel