TOTUL despre brânza TOFU. Cât de TOXICĂ este, beneficii și contraindicații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Multă lume mânăncă brânză tofu, însă puțini știu adevărul despre ea. Iată cât de toxică este de fapt, ce beneficii are, dar și ce contraindicații.

Brânza tofu, cea preferată în special de vegetarieni, a devenit tot mai populara în ultima perioadă, iar proprietățile ei provoacă multe controverse în rândul consumatorilor.

Ce este bânza tofu

Tofu este un aliment tradițional din China și este realizat în general din boabe de soia, apă și produse de coagulare. Printre cele mai utilizate substanțe folosite la inchegare sunt urmatoarele:

- sulfatul de calciu - din care rezultă o brânză tofu moale, puțin sfărmicioasă.

- clorură de magneziu și clorură de calciu - din care rezultă o brânză tofu moale și puțin sfărmicioasă.

- glucono delta-lactona - din care rezulta o brânză tofu cu aspect gelatinos și cu un gust acrișor.

Beneficiile brânzei tofu

Contrar a ceea ce mulți cred, consumul de brânză tofu poate avea multiple beneficii pentru organism. Tofu conține aminoacizi esențiali și vitamine, precum fier, calciu, mangan, cupru, magneziu, zinc, seleniu și vitamina B1.

Tofu este bogat spre exemplu în izoflavoni, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău din organism. Este redus astfel riscul de apariție al hipertensiunii și aterosclerozei. Tot izoflavona din compoziția tofu ajută la încetinirea pierderii densității osoase. Este redus astfel substanțial riscul de osteoporoză, iar sistemul osos este întărit, citează kanald.ro.

Încetinește evoluția Alzheimer

În urmă studiilor s-a descoperit și că un consum regulat de brânză tofu poate încetinii evoluția Alzheimer-ului și poate ajută ficatul să se refacă după o serie de afecțiuni hepatice agresive.

Tofu poate combate și afecțiunile renale, datorită conținutului mare de minerale din compoziție. În plus tofu conține și antioxidanți, care distrug radicalii liberi produși de organism și încetinesc procesul de îmbătrânire al organismului.

Contraindicațiile brânzei tofu

De cele mai multe ori tofu este făcut din soia modificată genetic și s-a demonstrat de-a lungul timpului că aceste tipuri de soia afectează modul de funcționare al sistemului digestiv.

Consumul de tofu nu este indicat copiilor, deoarece izoflavona din compoziție poate afecta dezvoltarea organelor genitale.

Tofu conține și fitoestrogeni, o serie de substanțe care blochează producția normală de estrogen. Fitoestrogenii au fost legați de apariția cancerului la san, iar multe studii spun că ar hrăni evoluția acestuia. Tot pe plan hormonal, tofu conține o altă serie de substanțe care blochează hormonii tiroidieni.

Nu în ultimul rând, atunci când cumperi tofu verifică modalitatea de preparare a acestuia: este preferat să fie fermentat. Toful nefermentat conține mai multe substanțe care blochează acțiunea tripsinei, o enzima care joacă un rol esențial în digestie, citează sursa de mai sus.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel