Cei 20 de inculpaţi în procesul atentatelor din 2015 de la Paris au fost gasiți vinovaţi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Un tribunal din Franţa a decis miercuri că toţi cei 20 de inculpaţi în procesul atentatelor din 2015 de la Paris sunt vinovaţi, informează Reuters. Pedepsele vor fi pronunţate mai târziu în cursul serii.

În atacurile de la sala de concerte Bataclan, din şase baruri şi restaurante şi din zona stadionul Stade de France, mai mulţi islamişti au ucis 130 de oameni, în atacuri coordonate cu arme de foc şi bombe, potrivit Agerpres.

Conform sentinţei, principalul inculpat, Salah Abdeslam, a comis acte de terorism şi omoruri, a anunţat judecătorul Jean-Louis Peries.

Abdeslam ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate. O astfel de condamnare a mai fost pronunţată în Franţa doar de patru ori, remarcă Reuters.

Se presupune că Abdeslam, în vârstă de 32 de ani, cetăţean francez de origine belgiană, este singurul supravieţuitor al grupului care a comis atacurile din 13 noiembrie 2015. La proces, el a declarat cu mândrie că este un "soldat" al Statului Islamic şi şi-a asumat răspunderea pentru atentate.

Şi el, şi alţi inculpaţi în proces şi-au cerut însă ulterior iertare de la victime.

Procesul a fost neobişnuit de lung: a durat zece luni, pentru a fi audiate mărturiile detaliate ale supravieţuitorilor despre ororile prin care au trecut şi despre dificultăţile de a trece peste traume; familiile celor ucişi au vorbit despre cât de greu le-a fost să îşi continue viaţa.

În sala de judecată s-au aflat, în afară de Abdeslam, încă 13 inculpaţi, dintre care 10 în stare de arest. Ei au fost judecaţi pentru infracţiuni mergând de la complicitate cu atentatorii pentru procurarea armelor şi a vehiculelor folosite la atentate până la planificare şi participare. Alţi şase au fost judecaţi în contumacie.

Atacuri jihadiste în noiembrie 2015, în Franţa: Salah Abdeslam, condamnat la închisoare pe viaţă

Salah Abdeslam, principalul acuzat în procesul atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015 din Franţa, a fost condamnat miercuri seara la închisoare pe viaţă de către Curtea Specială din Paris, relatează AFP.

Cei cinci magistraţi profesionişti au urmat rechizitoriul parchetului naţional antiterorist care ceruse această sancţiune extrem de rară, care face ca orice posibilitate de eliberare să fie infimă, împotriva singurului membru în viaţă al comandourilor care au ucis 130 de oameni la Paris şi Saint-Denis (lângă Paris).

Pedepsele pronunţate în cazul celor 20 de inculpaţi judecaţi din septembrie în procesul atacurilor jihadiste din noiembrie 2015 din Franţa sunt cuprinse între doi ani şi închisoare pe viaţă.

Mohamed Abrini, bărbatul cu pălărie în atacurile de la Bruxelles, a fost condamnat de asemenea la închisoare pe viaţă în dosarul atacurilor din Franţa, cu o perioadă de siguranţă de 22 de ani. Şase dintre inculpaţi au fost judecaţi în contumacie.

În atacurile de la sala de concerte Bataclan, din şase baruri şi restaurante şi din zona stadionul Stade de France, mai mulţi islamişti au ucis 130 de oameni, în atacuri coordonate cu arme de foc şi bombe.

Citește și...

ATAC TERORIST PARIS. Procurorul general al Parisului, Francois Moulins, primele detalii clare

Iată declarațiile făcute de către procurorul general al Parisului, Francois Moulins: 

Lupta împotriva terorismului este o preocupare neîntreruptă a noastră, a tuturor, toate serviciile de informații și tot ceea ce înseamnă ordine în Franța, toate serviciile sunt mobilizate sută la sută, de luni întregi, în serviciul cetățenillor. Vreau să trimit cele mai emoționante gânduri în direcția victimelor  și apropiațiilor lor, mesajul meu este unul de solidaritate pentru suferința lor. Vorbim de moartea a 129 de persoane, un bilanț, din păcate, provizoriu, și în plină evoluție din cauza numărului de răniți în stare gravă. 352 de persoane sunt rănite, dintre care 92 sunt în stare de urgență maximă. 

Atentatele teroriste de care ne era teamă tuturor și pe care le evocam cu toții de fiecare dată când vorbeam despre amenințări, aceste atentate ne-au lovit în forță aseară. Lupta noastră contra terorismului este mai hotărâtă ca niciodată. De aseară, la Paris a fost activată celula de criză a Parchetului parizian, care permite mobilizarea tuturor magistraților din secția antitero pentru a fi prezenți în toate locurile unde trebuie desfășurată anchete. 22 de magistrați ai Parchetului fac parte de aseară din această celulă de criză. Am deschis o anchetă în care acuzațiile sunt de constituire a unei grupări criminale. Toții ofițerii poliției judiciare de pe teritoriul Franței sunt, de asemenea, mobilizați. Investigațiile sunt coordonate de unitatea antitero pariziană. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel