Tot mai mulți civili sunt gata să fugă din Donețk. Pleacă şi cei care s-au încăpăţânat, la început, să părăsească zona de conflict
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Din ce în ce mai mai mulți civili sunt acum gata să părăsească Donețk-ul, zonă cu victime înregistrate „aproape în fiecare zi", spune şeful administraţiei militare regionale.

Un număr tot mai mare de civili sunt acum pregătiți să se evacueze din regiunea Donețk, controlată de Ucraina, a declarat luni Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, la televiziunea ucraineană. „Oamenii care nu au încercat și nu au vrut să plece la început, când era mai sigur, pleacă acum. Îi evacuăm atât din așezările de pe linia frontului, cât și din orașele Bakhmut, Soledar și Slovyansk. Acum ritmul a crescut", a spus el.

O echipă CNN aflată luni în estul Ucrainei a văzut cozi lungi de mașini civile care se îndreptau spre vest din porțiunea controlată de Ucraina din regiunea Donețk. „În fiecare zi evacuăm oameni, chiar și de pe linia frontului. Acest lucru este mult mai dificil de făcut în timpul bombardamentelor, pentru că deplasarea unui autobuz de evacuare sau a unei mașini mici nu înseamnă că ocupanții nu vor trage în el", a spus el. El a precizat că linia frontului în regiunea Donețk „a rămas neschimbată în ultima zi" și că „aproape în fiecare zi sunt victime civile". Luptele din regiunile estice Donețk și Luhansk s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu intensificarea atacurilor rusești asupra orașului Sloviansk și o bătălie intensă pentru Severodonetsk, cel mai estic oraș controlat de guvernul ucrainean.

Orașele Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei sunt titluri de primă pagină în întreaga lume. Gestul Rusiei de a recunoaște regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, și mai cu seamă desfășurarea de trupe în aceste regiuni reprezintă mai mult decât un punct de cotitură. Deși ambele zone sunt puternic marcate de industria cărbunelui și a oțelului, între ele există totuși diferențe majore. În timp ce Luhansk era considerată cea mai săracă regiune din Ucraina, Donețk, o metropolă cu milioane de locuitori, era cât de cât prosperă. Însă, de la izbucnirea războiului, milioane de oameni au părăsit zonele separatiste. Majoritatea a fugit în Ucraina. Alte sute de mii de oameni au luat calea Rusiei. Ucraina s-a confruntat cu multe probleme privind statutul juridic al acestor teritorii. La început, Kievul le-a clasificat drept "organizații teroriste". Ulterior, parlamentul a declarat regiunile Donețk și Luhansk drept regiuni ocupate, deși abia în 2018 Rusia a fost desemnată drept putere ocupantă. În conformitate cu dreptul internațional, ambele regiuni fac parte din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel