Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Tot mai multe persoane mușcate de căpușe. România dispune de vaccin contra insectelor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Aproape 100 de copii mușcați de căpușe au ajuns la Spitalul de Urgență Suceava.

Alegeri prezidentiale 2024

Încălzirea vremii a adus și lucruri mai puțin plăcute, cum ar fi dezvoltarea căpușelor în spațiile verzi. Din cauză că aceste insecte pot transmite prin mușcătură bacteria care provoacă boala Lyme, o boală infecțioasă gravă, mulți dintre cei mușcați de căpușe merg la spital.

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns, în luna mai, 101 persoane cu vârste între 1 an și 82 de ani, care au fost mușcate de căpușe. Este vorba despre 39 de copii și 62 de adulți. Din fericire, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de spitalizare.

În luna iunie, situația este și mai îngrijorătoare. Numai în primele 12 zile ale lunii s-au prezentat la spital cu mușcături de căpușe aproape tot atâția oameni cât în toată luna mai. Astfel, în perioada 1-12 iunie la UPU Suceava au fost 92 de pacienți cu vârste de la 1 la 83 de ani, respectiv 50 de copii și 42 de adulți mușcați de căpușe. La fel ca și luna trecută, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de internare.

Se recomandă evitarea extragerii insectei

Recomandarea medicilor este ca în cazul muşcăturilor de căpuşe să se evite extragerea insectelor; persoana respectivă ar trebui să se prezinte la o unitate medicală - la medicul de familie, la un centru medical de permanență sau la UPU.

De asemenea, este recomandat să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat să se poarte haine de culoare deschisă, pentru ca insectele să fie cât mai vizibile.

Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.

Dușul, extrem de util la întoarcerea de la iarbă verde

O atenție deosebită este necesară în cazul copiilor, pentru care se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor. La întoarcerea din drumeții sau alte activități în aer liber, hainele, bagajele și corpul trebuie verificate cu atenție. Un duș la întoarcerea din excursie sau de la picnic poate elimina căpușele nefixate deoarece aceste insecte pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze. Mușcătura de căpușe în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge.

Mușcăturile sunt nedureroase, nu lasă semne, iar căpușele sunt deseori greu de observat. Căpușele tinere, care produc majoritatea infecțiilor la om, au dimensiuni de numai 1-2 mm, iar cele adulte de 3-6 mm, ceva mai mult când își măresc volumul după hrănire. În acest fel, simptomele care eventual vor apărea sunt greu legate de mușcătura de căpușă.

Animalele de companie trebuie de asemenea verificate și protejate cu produse recomandate de medical veterinar. Căpuşele stau ascunse în vegetaţie, de unde detectează viitoarele gazde din apropiere, pe care se urcă în momentul în care acestea traversează zona de vegetaţie.

Situația ideală pentru o luptă eficientă împotriva acestor insecte ar fi ca pe lângă spațiile verzi – parcuri, locuri de joacă aflate în administrarea administrației publice, să fie supuse dezinsecției și spațiile verzi din jurul blocurilor, aflate în administrarea asociațiilor de proprietari. Produsele folosite la dezinsecție trebuie să fie schimbate periodic deoarece după folosire repetată capușele dezvoltă rezistență, transmite Monitoul de Suceava.

România dispune de vaccin contra căpușelor

Vaccinul TicoVac sau Encepur pentru adulți respectiv TicoVac Junior sau Encepur Copii sunt utilizate și în programul național de vaccinare.

În timp ce compoziția vaccinurilor pentru adulți și copii este similară, volumul vaccinului pentru copii este doar jumătate din doza pentru adulți.

Vaccinurile nu conțin agenți patogeni vii și, prin urmare, nu pot provoca encefalita transmisă de căpușe.

Substanța activă conține virusuri întregi, inactivate, cultivate în celule germinale primordiale de pui. Adjuvantul este un compus din aluminiu. Vaccinurile nu conțîn conservanți.

Nu conțin volume semnificative de proteine din oua (ovalbumina).

Vaccinul TicoVac Junior este utilizat la copii cu vârstă cuprinsă între 1 și 15 ani. O doza unică este de 0, 25 ml.

TicoVac este utilizat pentru cei cu vârstă peste 16 ani și mai mari. O doză unică este de 0, 5 ml. Seria de vaccinare primară constă din 3 doze. A doua doză se administrează la 1 până la 3 luni după prima. A treia doză se administrează la 5 până la 12 luni după a doua. Daca este necesară protecție urgentă, a doua doză poate fi administrată la 2 săptămâni după prima doză. Și în acest caz, a treia doză se administrează la 5 până la 12 luni după a doua doză. Odată începută vaccinarea, aceasta se poate continua și cu un alt produs contra capusie, dacă este necesar.

Vaccinul Encepur pentru copii este utilizat pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 1 și 11 ani. O doza unică este de 0, 25 ml.

Encepur este utilizat pentru cei cu vârstă de 12 ani sau peste. O doza unică este de 0, 5 ml. Seria primară de vaccinare constă din 3 doze. A doua doză se administrează la 1 până la 3 luni după prima doză. A treia doză de administrează la 9-12 luni după a doua doză. Dacă este nevoie de protecție mai urgentă, a doua doză poate fi administrată la două săptămâni după prima. Și în acest caz, a treia doză se administrează la 9-12 luni după a doua doză. Dacă este necesară protecție imediată poate fi utilizat un program accelerat de vaccinare cu Encepuri. În aces caz, primele trei doze sunt administrate în zilele 0, 7, 12 iar primul rapel la 12 săptămâni până la 18 luni după a treia doză. Odată începută, seria de vaccinare poate fi continuată și cu un alt produs, dacă este necesar.

Se recomandă adminstarea primei doze de rapel după 3 ani.

Însă, celor care au primit rapel sub vârstă de 50 ani, următoarea doza de rapel se administrează după 10 ani. Celor care au primit rapel la vârstă de 50 până la 60 de ani, rapelul se vă administrata la fiecare 5 ani. Celor care au primit rapel la vârstă de peste 60 de ani, umatoarele doze de rapel vor fi la fiecare 3 ani.

Persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza unui tratament sau a unei boli, o doză de rapel trebuie administrată la fiecare 3 ani.

De exemplu un bărbat de 53 de ani care a primit cel mai recent rapel la vârstă de 48 de ani, vă primi următoarea doză de rapel la vârstă de 58 de ani, conform RoMedic.

Sfaturi practice. Ce faci dacă te-a mușcat o căpușă

 

Căpuşele sunt paraziţi externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpuşe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În România specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Căpuşele se găsesc în zonele cu iarbă şi umiditate crescută (păduri, parcuri, pajişti, tufişuri). Infecţiile la om apar sezonier, în perioada când căpuşele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpuşa ajunsă pe pielea omului, îşi caută pentru fixare o zonă “convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar şi câteva ore. Mărimea căpuşei creşte, pe măsură ce se hrăneşte cu sânge.

Prin muşcătură, îşi introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte şi alta doi cleşti, care au rolul de fixare. Căpuşele pot elimina prin saliva diverşi agenţi patogeni (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel