Torționarul Marian Petrescu, trimis în judecată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
tortionari
tortionari
Parchetul General a anunțat într-un comunicat că Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galaţi, a fost trimis în judecată.

Ancheta a fost deschisă în urma unei sesizări formulate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Astfel, Marian Petrescu devine al treilea torționar din perioada comunistă trimis în judecată după Alexandru Vișinescu și Ioan Fecior.

Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare, în timp ce Fecior a primit tot 20 de ani într-o primă instanță.

120 de decese

”Atitudinea inumană a comandantului de penitenciar, în speță a inculpatului PETRESCU MARIAN rezultă și din faptul că în aplicarea normelor privind decesele deținuților, aceștia, după deces, erau înmormântați într-o zonă anume destinată din cimitirul Galați, fără să fie înștiințate familiile și fără să li se cunoască locul de înmormântare.

Epuizarea faptelor, încorporând acte materiale similare, săvârşite începând cu data de 17.06.1960 a avut loc la data de 12.06.1961, când s-a înregistrat ultimul deces în Penitenciarul Galați.

În concret, inculpatul a supus deținuții la tratamente neomenoase (inumane și degradante), pe care le-a aplicat cu regularitate și în mod sistematic în timp deținuților politici, cărora le-au fost cauzate suferințe fizice și psihice puternice (prin înfometare permanentă, privare de asistență medicală sau acordarea ei în condiții improprii pentru tratarea bolilor de care aceștia sufereau, ținerea în frig pe timp de iarnă, condiții mizere de cazare și echipament), tortură fizică și psihică concretizată în bătăi repetate, sancțiuni disciplinare, pedepse și exterminare.

Toate cele anterior expuse au condus la decesul unui număr de 102 persoane încarcerate în locul de detenție menționat, dintre care 90 deținuți politici (contrarevoluționari), astfel cum rezultă din probatoriul administrat în cauză”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel