TORȚIONARUL FICIOR, condamnat la 20 de ani cu de ÎNCHISOARE cu EXECUTARE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Unul dintre torţionarii din perioada regimului comunist, Ion Ficior, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Sentința este definitivă. Ion Ficior este acuzat de crime împotriva umanității. 

Instanţa supremă a respins apelul declarat de Ion Ficior, fiind menţinută sentinţa dată în martie 2016 de instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti. Unul dintre cei trei judecători a făcut opinie separată în sensul admiterii apelului declarat de Ficior şi încetării procesului penal împotriva acestuia. Judecătorii au menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti privind degradarea militară a lui Ion Ficior. În plus, acesta trebuie să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părţi civile din dosar. Decizia este definitivă, urmând ca Ion Ficior să fie încarcerat.

Ion Ficior a fost trimis în judecată în octombrie 2014, fiind acuzat de procurorii de la Parchetul General că, în perioada 1958 — 1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 persoane.

Ion Ficior, în calitate de comandant, era direct responsabil de 'viața deținuților', așa cum se arată în Regulamentul de funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor, ceea ce înseamnă că ansamblul condițiilor de detenție era organizat sau cel puțin tolerat de către acesta.

Tratament inuman pentru deținuți

Procurorii arată că deținuții erau supuși unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii și de orice alte persoane, de lumea externă în general, condiții de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancțiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deținuții fiind în permanență înfometați și însetați, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor și, nu în ultimul rând, condiții de muncă inumane.

[citeste si]

Din fișele medicale identificate în arhivă, rezultă următoarele cauze de moarte în Colonia Periprava: 15 decese cauzate de enterocolită cronică sau acută, asociată sau nu cu alte afecțiuni — una dintre afecțiunile cu care se asociază enterocolita este cașexia; 19 decese cauzate de tuberculoză și/sau pneumonie; 21 decese cauzate de diverse afecțiuni ale aparatelor digestive și excretor; 32 decese cauzate de afecțiuni cardiace.

Parchetul General menționează că, din documentele studiate, a reieșit faptul că în intervalul 1 august 1958 — 1 noiembrie 1963, când la conducerea Coloniei de la Periprava s-a aflat Ficior Ion, au decedat 103 deținuți, toți făcând parte din colectivitatea contrarevoluționarilor.

Anul cu cele mai multe decese a fost 1960, când s-au înregistrat 53. Cel mai tânăr deținut decedat în 1960 avea 19 ani, iar cel mai în vârstă avea 71 de ani, în 1961, când a murit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel