Topul rușinii. România, depășită de 174 state. Țara noastră a învins doar... Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee
Prof. dr. Săndesc Dorel a arătat cum stă România la capitolul vaccinare.
Fiecare țară din UE/SEE aplică propriul program de vaccinare. În majoritatea țărilor UE/SEE vaccinările au caracter de recomandare. În 12 țări din UE/SEE vaccinarea copiilor împotriva anumitor boli este obligatorie, deși vaccinurile care sunt obligatorii variază în aceste țări.
Țările din UE/SEE au atins o rată mare de vaccinare prin vaccinări obligatorii și neobligatorii (cu caracter de recomandare).
Fiecare țară din UE/SEE hotărăște dacă pe teritoriul său vaccinarea este obligatorie sau voluntară. Guvernele naționale țin cont de factori ca de exemplu sistemele de sănătate, sistemele juridice și normele culturale.
„DESPRE VACCINARE IN ROMANIA.
Lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătății face, cum era de așteptat, valuri în societatea românească. Poate că este bine să știm câteva date concrete, obiective despre situația reală.
În Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinare (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare).
Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri. (https://vaccination-info.eu/.../mandatory-or-recommended...).
În România, vaccinurile NU sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie.
În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel international. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee!
Dintre țările din spațiul European, cele mai apropriate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră! (https://worldpopulationreview.com/.../vaccination-rates...).
Date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate. (https://www.oecd-ilibrary.org/.../ind.../english_b23c7d13-en).
Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, a scris Prof. dr. Săndesc Dorel.
Ministrul Sănătății a transmis că „vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”
„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate. Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie!
Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu! Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat. Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.
Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție. Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.
Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă).
În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!”, a transmis Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News