Topul celor mai periculoase manevre în trafic. Titi Aur: Accidentul se întâmplă în kilometrul care urmează, nu în sutele de mii dinainte / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Titi Aur a fost invitat la emisiunea „DC Conducem”, de pe  DC News și  DC News TV, unde a vorbit despre cele mai periculoase manevre în trafic. 

Titi Aur a realizat, în exclusivitate pentru DC News și  DC News TV, topul celor mai periculoase manevre în trafic. Potrivit acestuia, printre ele se numără nerespectarea vitezei, distragerea la volan, ignorarea celor mai mici detalii, dar și depășirea. 

Nu se respectă viteza, viteza care are derivată și distanța față de mașina din față. Se merge de obicei cu viteză mai mare decât ar fi corect pentru drumul respectiv, legală sau ilegală. Dacă mergi cu 90km/h pe polei e legal că ești în afara localității, dar nu înseamnă că nu ești periculos. Deci viteza mare corelată cu nepăstrarea distanței.

O altă manevră care ar fi la egalitate sau poate chiar mai importantă este distragerea și mă refer, în primul rând, la telefonul mobil. Este greșeala pe care o face șoferul modern cel mai mult, cel mai nonșalant. Am văzut oameni importanți care au făcut afirmații, chiar în conferințe, și au spus că nu e ca și cum ai bea, ca și cum te-ai droga dacă ai folosit telefonul mobil. Într-adevăr, ca și faptă nu e chiar așa, legal nu e chiar așa, nu e demonstrabil, dar ca efect este. Adică am băut, m-am drogat sau m-am uitat în telefon, efectul este același. Atenția distributivă este mai mică și capacitatea de reacție este întârziată. Alcool, droguri, telefon mobil sau orice altă distragere au același efect.

Șoferul român nu ține cont de detalii care sunt foarte importante: purtarea centurii de siguranță, poziția corectă la volan, să-i oblige și pe ceilalți să poarte centura, să pună copilul în scăunel, să îmi asigur buna funcționare a mașinii cu tot ce înseamnă asta: geamuri dezaburite, curățarea mașinii de zăpadă, cauciucuri de iarnă, presiunea corectă. Deci, tot felul de lucruri banale cărora șoferii nu le dau importanță.", a spus Titi Aur. 

3. Sursă foto... (seatbelt_09217900.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

Șoferii cu experiență produc cele mai multe accidente 

O altă greșeală majoră este că cu cât ai mai multă experiență, cu atât consideri că ție nu ți se poate întâmpla. Peste 60%, înspre 70% din accidentele grave cu morți și cu răniți grav sunt produse de către șoferi normali cu experiență multă. Doar 15% sunt produse de începători și alte 15% sunt produse de teribiliști. Peste 60% din accidente sunt produse de șoferi normali care sunt bine integrați în viața socială, care nu au avut evenimente rutiere și care sunt considerați a fi șoferi siguri. Ei fiind în cercul ăsta „Eu conduc de mult”, „Mie nu mi s-a întâmplat”, „Toată lumea știe că sunt un șofer sigur” consideră că nu li se poate întâmpla.

Sfatul meu este că de fiecare dată când te urci în mașină să consideri că ți se poate întâmpla. Să-ți iei toate măsurile ca să nu ți se întâmple, dar să consideri că se poate întâmpla. Nu există acea protecție imaginară prin faptul că eu am făcut mulți kilometri și nu mi s-a întâmplat pentru că accidentul se întâmplă în kilometrul care urmează, nu în milioanele sau în sutele de mii dinainte.", a spus Titi Aur. 

2. Sursă foto... (car-travel-mountains_13593700.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @EugenePetrunin

Depășirea, cea mai periculoasă manevră legală

„Depășirea este cea mai periculoasă manevră legală. Nelegale sunt multe. Toate manevrele legale sunt periculoase, dar depășirea este cea mai periculoasă pentru că vorbim de cel puțin două mașini în dinamică, mașina mea și cea pe care o depășesc, vorbim de viteză pentru că foarte rar depășesc cu 20 km/h o mașină care merge cu 10km/h. În general ajungem la viteze în jur de 100 sau peste suta de kilometri în timpul depășirii, timp în care se pot întâmpla multe.

Depășirea trebuie privită ca fiind cea mai importantă manevră pe care eu trebuie să o asigur și să știu din start că atunci când fac o depășire, fac lucrul cel mai periculos fiind un șofer legal.", a spus Titi Aur la DC News și  DC News TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel