Data publicării:
Topul celor mai des întâlnite boli ale pielii în COVID. Medicul dermatolog Pavelina Andrei: Cum putem să ne protejăm
Medicul dermatolog Pavelina Andrei a explicat pentru DC News care sunt cele mai des întâlnite boli ale pielii în COVID, dar și cum să ne protejăm tenul și mâinile de purtatul excesiv al măștii și mănușilor.
Pandemia COVID ne afectează pe toți, într-un fel sau altul. Igiena excesivă a mâinilor, purtarea la fel de excesivă a măștii au dus la apariția unor afecțiuni ale pielii sau au accentuat alte boli deja existente. Despre acestea, dar și despre afecțiunile pielii pe care le pot face bolnavii COVID ne-a vorbit medicul dermatolog Pavelina Andrei, doctor în Științe Medicale.
Academia Americană de Dermatologie, spune Pavelina Andrei, a observat pe parcursul pandemiei niște manifestări cutanate în boala COVID, manifestări apărute în urma purtării echipamentului personal de protecție la persoanele obișnuite, dar și la cadrele medicale și la personalul medical non-auxiliar.
”Frecvența și timpul de apariție a manifestărilor cutanate sunt dificil de determinat. Se știe că frecvența manifestărilor cutanate pentru infecția cu SARS-CoV 2 poate varia între 0,2% până la 20,4% din cazuri, ceea ce e un procent destul de mare”, afirmă medicul Pavelina Andrei.
Topul celor mai des întâlnite boli ale pielii în COVID
1. Rash morbiliform - sunt macule (pete, modificare a culorii pielii), sunt pete roșii în piele, o roșeață. ”Frecvența, conform mai multor studii, a fost de 22%. Este predominantă pe trunchi și apare în timpul sau după infecția cu COVID”, precizează dermatologul.
2. Degetele COVID sau leziunile acrale – e o manifestare des mediatizată;
”Apar ca niște macule erito-violacee sau purpurice pe degetele de la picioare sau pe partea laterală a picioarelor, însoțite sau nu de edem, adică umflătură, și prurit, adică mâncărime. Se pare că leziunile apar între prima și a patra săptămână de la debutul simptomelor de COVID, sugerând un proces cu debut întârziat al manifestării cutanate”, explică dermatologul Pavelina Andrei.
Tratamentul în cazul degetelor COVID constă în administrarea de corticosteroizi topici în cazul în care leziunile acrale cauzează disconfort. Însă acest tratament trebuie dat de specialist. Dr Pavelina Andrei: ”nu orice leziune care seamănă cu degetele COVID nu înseamnă că și e în contextul infecției cu COVID, și poate ascunde o altă patologie de fond”.
3. Urticaria – e o altă manifestare a pielii în timpul infecției cu COVID, însă nu seamănă cu mâncărimea clasică, mai mult leziunile seamănă a fi de urticarie.
4. Erupțiile veziculare precum varicela like – medicul Pavelina Andrei spune că aceste erupții nu s-au observat cu o frecvență foarte mare.
5. Vasculitele – s-au sesizat livedo reticularis, purpura retiformă - în cazurile severe de COVID și cu o frecvență destul de scăzută
6. Boala Kawasaki – în urmă cu un an s-au raportat la copii cazuri asemănătoare bolii Kawasaki; această afecțiune asociază eritem plus edem la mână și picior, conjunctivită, afectare sistemică, afectarea mucosei bucale.
Nu purtați MASCA mai mult de 6 ore!
Nu mai e un secret că echipamentul de protecție împotriva COVID – mască, mănuși, vizieră, echipament special în cazul personalului medical - poate cauza injurii cutanate. La fel și igiena excesivă a mâinilor.
”Personalul medical și personalul auxiliar medical pot avea avea de suferit din cauza echipamentului personal de protecție purtat în mod continuu și ne referim la mască neschimbată, la ochelari de protecție, vizieră, mănuși – mai mult de 6 ore.
Pentru toate persoanele care se protejează în timpul pandemiei de COVID: masca purtată mai mult de 6 ore pe zi poate duce la fisurare (n. r. crăparea pielii), macerare, dar creează presiune la nivelul nasului, obrajilor, frunții și astfel facilitează un mediu propice de dezvoltare al infecțiilor bacteriene sau fungice.
Mâinile pot și ele suferi din cauza purtatul mănușii: descuamare, eritem, roșeață, macerare, fisurare mergând până la papule, eroziuni care, în cele din urmă, duc la mâncărime sau durere lăsând astfel deschisă o poartă de intrare pentru bacterii și fungi”, explică medicul Pavelina Andrei.
AVEȚI GRIJĂ LA IGIENA MÂINILOR
În urma spălatului excesiv al mâinilor pot apărea dermatite de contact, alergice sau iritative.
”Eczema mâinilor a devenit deja o problemă pentru personalul medical din cauza igienei excesive, dar și pentru toate persoanele care au o igienă excesivă. Și e normal să fie excesivă în acest context.
Spălatul des, dezinfectanții și purtatul mănușilor duc la o eczemă a mâinii, dar aceasta poate fi redusă prin utilizarea emolientelor, a cremelor de fiecare dată după ce ne spălăm pe mâni. Mai poate fi redusă prin alegerea unui săpun blând, pe bază de glicerină sau a unui săpun cu PH neutru sau prin alegerea unui săpun de copii.
Când ne spălăm pe mâini ar fi bine ca apa să fie călduță, nu rece, nici fierbinte. Cheia succesul este tot timpul să aplicăm o cremă de mâini tot timpul, îmbogățită chiar cu vitamine pentru mâini”, adaugă dr Pavelina Andrei.
Purtatul excesiv a măștii mai poate duce la dermatoze faciale, dar poate accentua alte boli deja existente: acneea, rozacee/cuperoză, dermatita seboreică, dermatita periorală, foliculita.
Pentru reprezentantele sexului frumos, dermatologul recomandă ca make up-ul să fie unul ușor, ”cu o cremă lejeră prin care porii să poată respire și eventual un fond de ten la fel de lejer”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News