Data publicării:

TOP 7 cele mai căutate joburi în următorii ani

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine simbol
Imagine simbol

Cele mai căutate joburi în viitor nu schimbă dinamica deja existentă pe piața muncii. Topul realizat de analiștii americani de la Business Insider este relevant și pentru România, în contextul economic actual. 

Alegeri prezidentiale 2024

Dacă femeile sunt foarte căutate în domenii ca marketing și vânzări, joburile din IT sunt destinate, preponderent, bărbaților. Un studiu realizat de SmartDreamers arată că o mare parte dintre persoanele care își caută un job, preferă să-și depună cv-urile în anumite zile din săptămână, mai exact marți sau joi.

Analiștii Business Insider au realizat un top al meseriilor care vor fi cele mai căutate în viitor în Statele Unite, iar printre ele descoperim constructori, contabili, asistente medicale.

7. Avocat

Numai în acest domeniu vor fi disponibile aproape 75 de mii de joburi noi până în 2022 în Statele Unite. În România, rata absolvenților de drept atinge 40.000 anual, așadar competiția de pe piața joburilor din acest domeniu este acerbă. Potrivit înscrierilor în Tabloul Avocaților al Baroului București, peste 9.400 de avocați definitivi și stagiari profesează în capitală. Tinerii aflați la început de drum se îndreaptă spre cele mai prestigioase case de avocatură autohtone, în București fiind înregistrate 524 de societăți profesionale de avocatură. Datele de pe site-ul Baroului București arată că, la data de 3 noiembrie 2016, cei mai mari angajatori - case de avocatură din România sunt Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) cu 103 avocați și Țuca Zbârcea & Asociații cu 96 avocați.

6. Tâmplar

Construcțiile susțin, în continuare, creșterea economică în următorii 6 ani, estimează analiștii Business Insider, așa că este natural ca numărul de locuri de muncă să crească în acest domeniu. Numai pentru tâmplari, de exemplu, sunt estimate peste 215.000 de joburi noi până în 2022. În România meseria de tâmplar revine în topul joburilor căutate odată cu revigorarea sistemul de învățământ profesional. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), tâmplarii români sunt căutați în spațiul european, cu precădere în Slovacia.

[citeste si]

5. Educator

România se confruntă cu un declin demografic. O arată datele Institutului Național de Statistică: în fiecare zi din 2016, populaţia ţării s-a redus cu 247 de persoane. La nivelul SUA, pe de altă parte, se remarcă o creștere constantă a populației. În consecință, meseria de educator rămâne în topul celor mai căutate meserii acum și în viitor. Pe plan local, personalul din educație începe să fie mai bine remunerat. Cel puțin așa arată un proiect de lege care vizează creșterea cu 15% a salariului începând cu luna decembrie a acestui an.

4. Analist IT

Prezența unui astfel de job nu mai este o surpriză pentru nimeni. Continua tehnologizare crește nevoia de analiști informaticieni. Până în 2022 aceste joburi vor rămâne în topul celor mai căutate. În România, cei mai vânați studenți sunt cei din zona IT, cei mai mulți dintre ei se angajează rapid chiar din primii ani de facultate. În 2016, numărul absolvenților din acest sector a fost cu 50% mai mic decât cererea de forță de lucru din piață.

3. Contabil

Anul acesta, la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată în București, singurul candidat care a fost angajat pe loc era contabil. În România, meseria este profitabilă. Datele arată că angajaţii din domeniul contabilităţii cu o experienţă de 2 - 3 ani câştigă între 450 şi 700 de euro net pe lună, Capitala fiind regiunea în care salariile contabililor sunt cele mai mari în comparaţie cu alte regiuni ale ţării.

2. Medic

În România, țara cu cei mai mulți absolvenți de medicină din lume, raportat la populația sa, meseria de doctor nu mai e pe primul loc nici în opțiunile părinților pentru copiii lor, nici în dorințele copiilor. În total, peste 14.000 de medici români s-au stabilit în occident în ultimii 15 ani, arată datele publicate de Colegiul Medicilor. Analiştii americani estimează că meseria va rămâne însă una destul de căutată în viitor pe plan global.

1. Programatorii de aplicații

În epoca mobile-ului, programatorii de aplicații își pot contura cu ușurință planuri de viitor. La nivel local, aproximativ 7,5 milioane de persoane utilizează serviciile de internet mobil, iar piaţa de mobile din România este așteptată să crească într-un ritm accelerat în viitorul apropiat, spun specialiștii în IT. Datele raportate la Ministerul de Finanţe arată că cele mai mari companii de soft şi servicii de IT au reuşit anul trecut să-şi majoreze cu 19% cifra de afaceri 1,4 miliarde de euro, având în medie 30.000 de angajaţi, cu 3.000 mai mult faţă de anul anterior. Aşadar, într-o piață atât de dinamică și inovatoare, nevoia de progamatori rămâne acută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel