Data actualizării:
Data publicării:

Top 10 alimente recomandate să le consumi dacă ai tulburări digestive

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Când ai indigestie / tulburări digestive este foarte important să consumi anumite tipuri de alimente.

Este vorba despre alimente care sunt ușor de digerat și nu irită stomacul. Iată câteva alimente care sunt, în general, bine tolerate de stomac:

Alimente recomandate:

Banane: Sunt ușor de digerat. Pot ajuta la restabilirea echilibrului electrolitic.

Orez alb: Este ușor de digerat și poate ajuta la absorbția excesului de acid din stomac.

Mere coapte sau sos de mere: Acestea sunt potrivite pentru stomac. Pot oferi nutrienți esențiali, dar fără a provoca iritații.

Pâine prăjită simplă: Este ușor de digerat și poate ajuta la absorbția excesului de acid gastric.

Ovăz: Fiert simplu, fără adaosuri grase sau dulci, este ușor de digerat și calmant pentru stomac.

Cartofi fierți sau copți: Fără adăugarea de grăsimi sau condimente, sunt blânzi pentru stomac.

Ghimbir: Sub formă de ceai de ghimbir, acesta poate ajuta la ameliorarea grețurilor, dar și la calmarea stomacului.

Iaurt simplu: Probioticele din iaurt pot să aibă o mare contribuție la restabilirea echilibrului bacterian din stomac, însă trebuie evitat dacă lactatele agravează simptomele.

Supa de pui fără grăsimi și condimente poate fi liniștitoare pentru stomac.

Ce băuturi sunt recomandate. De care trebuie să te ferești

Băuturi recomandate:

Apă plată: Menține hidratarea, fără a irita stomacul.https://www.dcnews.ro/ce-poti-face-cu-un-ou-doua-banane-si-o-mana-de-faina-doua-retete-absolut-delicioase_967246.html

Ceaiuri din plante, precum ar fi ceaiul de mușețel sau ceaiul de mentă. Acestea pot  un avea un efect calmant asupra sistemului digestiv.

Alimente și băuturi de evitat: Alimente grase sau prăjite, mâncăruri condimentate, cofeină și alcool, citrice și sucuri acide, produse lactate (dacă sunt greu de tolerat)

Este important să mănânci porții mici și să eviți alimentele care ți-au cauzat indigestie în trecut. Dacă simptomele persistă sau se agravează, este recomandat să consulți un medic.

Conform DEX, indigestia este o tulburare a digestiei provocată de unele excese alimentare, de frig, de unele stări nervoase etc. și se manifestă prin indispoziție, grețuri, vărsături, diaree etc.

Citește și - Ce probleme de sănătate poți face dacă mănânci seara târziu

Consumul anumitor alimente la momente specifice ale zilei poate ajuta sau împiedica digestia, absorbția, precum și utilizarea nutrienților, și poate îmbunătăți ori agrava controlul greutății și energiei. Practic, dacă mănânci la ore târzii poate duce, în timp, la diabet de tip 2 sau hiperglicemie.

„Crononutriția este o abordare nutrițională care se bazează pe ideea că momentul zilei în care se consumă anumite alimente poate influența metabolismul”, explică specialistul în endocrinologie și nutriție de la Spitalul Universitar Dexeus, María Valero.

Specialistul avertizează faptul că crononutriția poate da orientări utile, însă „nu există o abordare unică care să funcționeze pentru toată lumea” și este esențial să se adapteze dieta la nevoile și preferințele fiecărui om în parte. Ritmurile circadiene au un ciclu de aproximativ 24 de ore. Acestea reglează temperatura corpului, eliberarea hormonilor, precum și ciclul de somn și veghe. Citește continuarea articolului aici!

Citește și articolul - Ce poți face cu un ou, două banane și o mână de făină. Vezi două rețete absolut delicioase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel