Tony Blair, jigniri la adresa celor care refuză să se vaccineze anti-COVID: Eşti iresponsabil, de-a dreptul idiot
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Tony Blair Institute for Global Change
Sursa foto: Facebook Tony Blair Institute for Global Change
Tony Blair, fostul premier britanic, i-a numit ''idioţi'' şi ''iresponsabili'' pe toţi cei care decid să nu se vaccineze împotriva coronavirusului.

"Sincer, dacă în aceste momente nu eşti vaccinat, deşi ţi-au oferit un vaccin şi nu ai niciun motiv medical pentru a nu te vaccina, atunci înseamnă nu doar că eşti iresponsabil, ci de-a dreptul idiot", a declarat laburistul Blair într-un interviu la postul Times Radio. "Îmi pare rău, dar chiar eşti. Pentru că varianta Omicron este atât de contagioasă încât, dacă nu te-ai vaccinat, dar continui să circuli, te vei îmbolnăvi. Iar asta va pune multă presiune pe sistemul de sănătate", a adăugat fostul şef al guvernului britanic, transmite EFE.

Blair, care a fost premier între 1997 şi 2007, s-a declarat împotriva măsurilor dure menite să oblige populaţia să se vaccineze, însă a pledat pentru intensificarea eforturilor de convingere a populaţiei.

Întrebat ulterior despre aceste declaraţii la postul BBC Radio 4, politicianul laburist a recunoscut că a fost "poate mult prea puţin diplomatic" în exprimare, scrie Agerpres.

"Va fi prea târziu"

După ce s-a aflat că autorităţile din Regatul Unit au comunicat miercuri că pentru prima dată de la începerea pandemiei s-au înregistrat peste 100.000 de îmbolnăviri de COVID-19 într-o zi, Blair a insistat că, "practic, acesta este momentul cel mai grav al pandemiei".

"Dacă numărul spitalizărilor începe să crească, în momentul în care ne vom da seama că avem o problemă gravă, va fi deja prea târziu", a apreciat el. 

Noi măsuri în Marea Britanie

Zilele acestea, Marea Britanie a luat noi măsuri pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. Perioada de autoizolare pentru persoanele vaccinate care sunt testate pozitiv pentru COVID-19 urmează să fie redusă la 7 zile faţă de cele 10 anterioare, în Marea Britanie. 

Guvernul a recomandat în continuare ca persoanele care ies din autocarantină după 7 zile să evite aglomerațiile. Guvernul Marii Britanii a anunţat miercuri că perioada de autoizolare pentru persoanele vaccinate care sunt testate pozitiv pentru COVID-19 urmează să fie redusă la şapte zile faţă de cele 10 anterioare. Associated Press a raportat că autoizolarea poate fi redusă atâta timp cât acestea sunt negative la două teste efectuate în decurs de 24 de ore unul de celălalt.

"Este o abordare foarte sensibilă"

"Cred că aceasta este o abordare foarte sensibilă, echilibrată şi proporţională”, spune secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid. Testele rapide sunt oferite gratuit de Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie şi pot fi autoadministrate cu rezultate în 15 până la 30 de minute, a raportat Reuters .

Cu toate acestea, guvernul a recomandat în continuare ca persoanele care ies din carantină după şapte zile să îşi reducă contactele, să evite spaţiile aglomerate, slab ventilate, să lucreze de acasă şi să minimizeze contactul cu persoanele vulnerabile, potrivit Reuters.

„Noua abordare reflectă cele mai recente dovezi cu privire la cât timp cazurile transmit virusul. Astfel, prin reducerea timpului, sunt sprijinite serviciile publice esenţiale şi lanţurile de aprovizionare mai ales acum în timpul iernii. Respectarea măsurilor de protecţie după ieşirea din carantină limitează răspândirea virusului”, spune Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie.

Guvernul urmează să publice mai multe date despre omicron înainte de sărbători. În prezent, 129 de persoane sunt internate în Marea Britanie cu varianta Omicron, iar 14 persoane au murit din cauza noii tulpini, transmite Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel