Tone de pește din Vietnam, retrase de pe piață după controalele ANPC. Produsul era contaminat cu un metal greu care poate produce boli grave
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 04 aug 2022, 19:01
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Mai multe tone de pește din Vietnam au fost retrase de pe piață, după ce s-a descoperit că erau contaminat cu un metal greu care poate produce boli grave.

Inspectorii ANPC au descoperit tone de pește din Vietnam cu o concentrație mai mare de Cadmiu decât valorile admise. Trebuie menționat că metalul respectiv atacă rinichii, la fel cum se întâmplă şi cu arsenicul, mercurul sau plumbul.

În acest context, au fost aplicat amenzi în valoare 35.000 de lei unor importatori şi distribuitori de peşte şi produse de pescuit din Bucureşti şi Ilfov, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor din intervalul 26 – 28 iulie.

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Antena 3.

Au fost aplicate și două avertismente

În urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie, conform unui comunicat transmis de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

G Ad:

De asemenea, autoritățile informează că operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Totodată, comisarii de la ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospeţime a peştelui şi a produselor de pescărie şi dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea.

Rapoartele de laborator arată că un lot de 2 tone de ton roşu, origine Vietnam, a fost neconform depăşind valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi dirijarea către neutralizare a acestor produse.

Totodată, comisarii de la ANPC au prelevat probe pentru stabilirea gradului de prospeţime a peştelui şi a produselor de pescărie şi dacă sunt respectate limitele maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea.

Rapoartele de laborator arată că un lot de 2 tone de ton roşu, origine Vietnam, a fost neconform depăşind valorile maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi dirijarea către neutralizare a acestor produse, conform BizBrașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro