Tone de articole pirotehnice au fost confiscate. Valoarea lor se ridică la peste 5 milioane de lei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Revelion 2023. Peste 150 de percheziţii la persoane şi firme care deţin ilegal articole pirotehnice / sursa foto: IGPR
Revelion 2023. Peste 150 de percheziţii la persoane şi firme care deţin ilegal articole pirotehnice / sursa foto: IGPR
Poliţiştii au indisponibilizat peste 87 de tone de articole pirotehnice, în valoare de peste 5,2 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în ultima lună în complexuri comerciale, pieţe şi alte obiective.

Au fost întocmite 647 de dosare penale şi s-au aplicat 166 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 234.050 de lei, a informat, sâmbătă, IGPR.

Amenzi de peste 230.000 de lei pentru articole pirotehnice

Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu cei ai Direcţiei de Ordine Publică, Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Poliţie Transporturi, Direcţiei Rutiere şi Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, au declanşat în urmă cu o lună acţiunea naţională ‘Foc de artificii 2022 – 2023’.

S-au desfăşurat activităţi de prevenire şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. În perioada 21 noiembrie – 22 decembrie au fost efectuate 2.675 de controale în complexuri, pieţe şi alte obiective şi 216 percheziţii, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Potrivit sursei citate, au fost controlate 1.098 de persoane fizice şi juridice autorizate. Totodată, 704 persoane fizice şi juridice neautorizate au fost identificate şi sancţionate conform prevederilor legale în vigoare.

Au fost constatate 742 de infracţiuni, care sunt cercetate în 647 de dosare penale, de comiterea faptelor fiind bănuite 767 de persoane.

Obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice se pot comercializa către persoane fizice şi se pot folosi în public de către acestea numai în perioadele prevăzute în Lege şi în normele metodologice, astfel:

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 se pot face doar în condiţiile respectării prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare;

Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de a le deţine şi comercializa din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean / Direcţia Generală de Poliţie Bucureşti şi după obţinerea acordului unităţii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă în a cărei rază de competenţă funcţionează;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel