Tomac anunță că 'lipsește cu desăvârșire' aderarea României la Schengen de pe agenda JAI: Singura cale este aceasta
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, transmite faptul că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) programat în 8 – 9 iunie la Luxemburg lipsește de pe agendă decizia cu privire la eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria.

Reuniunea programată în 8 – 9 iunie este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia, subliniază Eugen Tomac.

Suedia a zis că susține aderarea României la spațiul Schengen, dar cu condiția că va pune subiectul pe agendă dacă Austria își va opinia.

'Dezbaterea anului pe Schengen, săptămâna aceasta, la Luxembourg

În prezența tuturor miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 Iunie, ședința Consiliului JAI la Luxembourg.

Această reuniune este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia.

Deși premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis în plenul Parlamentului European că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi un obiectiv important al țării sale, observam din ordinea de zi prezentată că pe 8 iunie se va dezbate chestiunea Schengen cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni: https://www.consilium.europa.eu/…/jha/2023/06/08-09/

Lipsește, însă, cu desăvârșire de pe ordinea de zi: https://data.consilium.europa.eu/…/CM-3013-2023…/ro/pdf cea mai importantă decizie pe care trebuia să și-o asume Consiliul JAI și anume decizia privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria.

De aceea, îmi mențin poziția și subliniez din nou că singura cale prin care vom intra în spațiul Schengen este procesul pe care l-am deschis la CJUE. Este dreptul nostru si ne vom face singuri dreptate!', a scris Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: De ce nu e primită România în Schengen? Eugen Tomac: Răspunsul îl găsim în ”Fortăreața alpină a lui Putin”

Eugen Tomac, președinte al PMP, a zis că un titlu din publicația Politico demască motivul pentru care România nu a fost acceptată de Austria în spațiul Schengen.

Eugen Tomac recomandă articolul din Politico, care sugerează că Austria ar fi controlată de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel