Toma Caragiu ar fi sărbătorit astăzi 87 de ani
Toma Caragiu ar fi împlinit, marți, 21 augut 2012, 87 de ani, dacă destinul celui care a fost unul dintre cei mai iubiți actori români, ale cărui roluri memorabile descrețesc și astăzi frunțile celor care urmăresc înregistrările păstrate în arhive nu ar fi fost curmat brusc de cutremurul din 4 martie 1977.
Fiu al unei familii de aromâni, Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu, Toma s-a remarcat cu o activitate bogată în teatru, TV și film, interpretând cu precădere roluri de comedie, dar a excelat și în drame, precum Actorul şi Sălbaticii.
Născut la 21 august 1925, în Grecia, Toma Caragiu a copilărit și a urmat școala la Ploiești, acolo unde părinții săi s-au stabilit, mărturisind adeseori: ”Sunt deci ploieștean get-beget".
Debutul în actorie și l-a făcut la Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" din Ploieşti, dar în aceeași perioadă a cochetat și cu jurnalismul, scriind pentru revista "Frământări".
Ulterior, urmează Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București, clasa Victor Ion Popa, iar adevăratul debut îl face pe scena studioului „Teatrului Național” din Piața Amzei, în 1948, când încă student în anul III, i se încredințează rolul unui scutier în piesa "Toreadorul din Olmado" pus în scenă de regizorul Ion Șahighian.
Este angajat ca membru la Teatrului Național, la 1 mai 1948, pentru ca în anul 1949 să obțină Diploma de absolvire a I.A.T.C.
În 1965, la invitaţia lui Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul Bulandra din București, lăsând în urmă o zestre de 90 de premiere. Celebru pentru interpretările sale filmografice, dar mai ales pentru scheciurile de televiziune realizate în colaborare cu regretatul Alexandru Bocăneţ şi scrise de Dan Mihăescu, Toma Caragiu a jucat alături de alți actori legendari, precum Ștefan Bănică, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu și mulți alții.
Cu doar o lună înainte de a se stinge din viață, Toma Caragiu mărturisea într-un ultim interviu acordat revistei "Cinema", că avea în proiect câteva filme, dar că ”tânjește” să interpreteze rolul Bozoncea în ”Groapa”, în scenariul lui Eugen Barbu.
Multe scenete ale marelui actor Toma Caragiu, ”Fabula”, Așa-i în tenis”, ”Omul cu șopârla”, adevărate săgeți voalate la conducerea statului din perioada comunistă, dar și la anumite obiceiuri din societatea românească, au rămas memorabile de-a lungul timpului, păstrând încă vie amintirea celui care avea să părăsească această lume la numai 51 de ani, fiind una dintre nenumăratele victime ale cutremurului din 4 martie 1977.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News