• Toate calculele duc către repetarea istoriei. Chirieac, prima reacție la sondajul Sociopol pentru prezidențiale
Analistul Bogdan Chirieac a reacționat la cel mai nou sondaj marca Sociopol.
Analistul de politică internă Bogdan Chirieac a reamintit de scenariul Ion Iliescu contra Corneliu Vadim Tudor din anul 2000, după cel mai recent sondaj Sociopol privind intenția de vot la alegerile prezidențiale.
Cum arată cifrele institutului condus de Mirel Palada
Sociopol a publicat rezultatele unui nou sondaj de opinie realizat la comanda România TV prin metoda CATI. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dvs. personal cu cine ați vota dintre următorii?”, respondenții au ales:
Candidați pro-PSD – 44% (Marcel Ciolacu, Mircea Geoană)
Candidați suveraniști – 27% (George Simion, Diana Șoșoacă)
Candidați anti-PSD – 25% (Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Cristian Diaconescu)
Alți candidați – 4% (Kelemen Hunor).
Pe partide, respondenții au considerat că va câștiga:
Candidatul PSD – 35%
Candidat independent – 17%
Candidatul PNL – 12%
Candidatul AUR – 8%
Candidatul USR – 1%
Alt partid – 4%
Nu știu/Nu răspund – 23%
Analiza lui Bogdan Chirieac
„Iată că, odată cu apariția partidelor suveraniste, jocul nu mai este doar PSD – anti-PSD, ci a venit și al treilea jucător important pe piața politico-electorală din România. Acest lucru poate să modifice rezultatul de anul acesta și poate da o nesperată șansă PSD-ului în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. De ce? În cazul în care candidatul pro-PSD intră în turul II cu suveraniștii, probabil că zona PNL, anti-PSD, va fi ca în anul 2000, în cazul Ion Iliescu contra lui Corneliu Vadim Tudor”, a transmis Bogdan Chirieac, duminică seara, din studioul România TV.
Cum se împarte electoratul între cele trei noi tabere
„Elena Lasconi a avut un start fulminant ieri, a fost foarte bine pregătită. Este clar că sala nu rezona cu dânsa, fiindcă a luat doar o treime din Biroul Național al USR, dar rețelele de socializare și alegătorii rezonează cu ea.
Venind din această zonă, sunt de părere că electoratul suveranist este mai degrabă înclinat să voteze PSD decât cu zona anti-PSD, aici inclusiv Elena Lasconi. Dacă este cazul lui Nicolae Ciucă, atunci sigur că lucrurile sunt mai gingașe, pot fi discutate, reanalizate. Chiar și așa, tot e nevoie de un impuls puternic ca un candidat anti-PSD să câștige”, a adăugat analistul.
Să ținem minte numele Elenei Lasconi
„Am o remarcă aici: vorbim în sondaj de candidații pro-PSD, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Geoană este pro-PSD, dar nu ia numai de la PSD, ci ia și o mică zonă de la liberali, de la suveraniști, de la nehotărâți. Elena Lasconi este nou intrată în ring și cred că vom mai auzi de ea, fiindcă are avantajul unei figuri proaspete.
Este un om politic proaspăt, este femeie, iar eu cred că poate influența cursa dacă va fi în continuare la fel de bine pregătită”, a conchis analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News