Toate buletinele de vot din Republica Moldova vor fi în limba română. Cele în limba rusă au fost anulate
Parlamentul Republicii Moldova a anulat toate buletinele de vot în limba rusă.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cod electoral, care elimină necesitatea tipăririi buletinelor de vot în limba rusă. Documentul a fost aprobat în cadrul şedinţei de joi a legislativului moldovean, informează serviciul de presă al acestuia. "Parlamentul a adoptat codul electoral în Republica Moldova.
Documentul are ca scop îmbunătăţirea procedurilor electorale, eliminarea ambiguităţilor şi contradicţiilor dintre codul electoral şi alte legi" - informează serviciul de presă. "Buletinele de vot sunt întocmite în limba română" - se afirmă în comunicat. Codul a fost aprobat cu voturile Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-european. Fracţiunile de opoziţie au boicotat votul.
"Sunt multe măsuri discriminatorii în document. Documentul nu a primit o mare aprobare, iar opinia atât a opoziţiei parlamentare, cât şi a opoziţiei extraparlamentare nu a fost luată în considerare la redactare" - a declarat vicepreşedintele parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Vlad Batrîncea.
Potrivit afirmaţiilor acestuia, schimbările "limitează" drepturile opoziţiei şi o privează de posibilitatea de a urmări întregul proces electoral. Noul cod nu prevede tipărirea buletinelor de vot în limba rusă, ceea ce va complica procesul de vot pentru locuitorii din Transnistria, pentru moldovenii vorbitori de limbă rusă şi minorităţile naţionale, care folosesc limba rusă ca limbă de comunicare interetnică. "Buletinele de vot vor fi întocmite în limba română" - se afirmă în noul cod, conform Rador.
FMI a ajuns la un acord cu Republica Moldova
Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a ajuns la un acord la nivel de experţi cu Republica Moldova privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a doua evaluări a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.
În perioada 31 octombrie - 29 noiembrie 2022, o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuţii la Chişinău şi apoi de la distanţă cu autorităţile Republicii Moldova, în contextul celei de-a doua evaluări a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF).
'Acest acord urmează a fi aprobat de Consiliul de directori executivi al FMI în urma solicitării autorităţilor Republicii Moldova, şedinţa respectiva fiind preconizată pentru luna ianuarie 2023.
Finalizarea celei de-a doua evaluări a programului va permite Republicii Moldova să acceseze 20,65 milioane drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane dolari).
Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului va constitui circa 287 milioane dolari', a declarat Ruben Atoyan la finalul discuţiilor cu autorităţile Republicii Moldova.
Conform prognozelor experţilor FMI, PIB-ul real al Republicii Moldova se va reduce cu 1,5% în anul 2022, dat fiind că preţurile în creştere erodează veniturile disponibile ale populaţiei, iar efectele adverse asupra încrederii afectează investiţiile.
În luna octombrie, inflaţia anuală a atins nivelul de 34,6%, reflectând impactul preţurilor în continuare înalte la resursele energetice şi produsele alimentare, dar FMI se aşteaptă la reducerea inflaţiei în lunile care urmează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News