Data publicării:

Toate aeroporturile din țară, paralizate de proteste. Mircea Voinopol (SAHC): Este o nebunie dacă cineva crede că ai luat un om de pe stradă și mâine îl pui să dirijeze avioane

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află ce declarații a făcut preşedintele Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă, Mircea Voinopol, despre protestele din aeroporturi.

„La finalul anului 2023 au intrat în vigoare ordonanța de urgență 115 și Legea 296, un pachet legislativ care se dorea să instituie o serie de măsuri de natură fiscală pentru a întări bugetul de stat. O serie de măsuri care ar fi trebuit să se aplice la nivelul tuturor operatorilor economici. Realitatea ne-a demonstrat, din păcate, așa cum nu este prima dată, că legea nu a fost, să spunem interpretată, elaborată și aplicată în litera și în spiritul în care a fost gândită și să fie aplicată mai concret la toată lumea în funcție de criterii de profitabilitate, în funcție de banii pe care companiile le aduc la bugetul de stat, în funcție de natura activității salariaților.

Am constatat cu surprindere, noi, cei din aviație, pentru că problema nu este la doar la CNAB (n.r. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti), vă rog să înțelegeți că noi suntem cei care acuma ne vom afla în stradă, dar trebuie să știți că spre exemplu, la Constanța, colegii noștri deja au început o serie de acțiuni de protest. Urmează pe toate aeroporturile, federațiile care activează în aviație împreună cu sindicatele să-și unească forțele și să întreprindă acțiuni circumscrise acestei situații. Noi aici ne vom afla pentru simplul fapt că fiind companie profitabilă care aducem bani la bugetul de stat, operăm peste 75% din traficul de pasageri din România, mă refer acuma la Aeroportul Otopeni, dar dacă vorbim și de Băneasa procentul crește.

Drepturi specifice aviației, în pericol

În aceste condiții nouă deja efectele ni se aplică. Indemnizația de hrană, spre exemplu, a fost redusă la jumate. Urmează și alte, să spunem drepturi specifice aviației pe care noi le avem în contractele colective de muncă, anul acesta să nu mai fie acordate. Și voucherele de vacanță și bonificația în cazul pensionării, pentru că noi avem salariați în platformele aeroportuare care lucrează de peste 40 de ani și vă rog să mă credeți că nu găsim personal specializat așa cum cred unii, de la o zi la alta, pregătit să intre în platformă, spre exemplu: să dirijeze avioanele. Este o utopie, este o nebunie dacă cineva crede că ai luat un om de pe stradă și mâine îl pui să dirijeze avioane.

Pentru corecta informare a publicului, în acest moment nu se pune problema ca românii să nu poată zbura și nu cred că discutăm în termenii aceștia, întrucât noi suntem responsabili, suntem oameni care înțelegem exact că suntem o companie strategică, dar legea dialogului social ne permite o serie de acțiuni. Eu cred că într-un final demersurile noastre vor fi înțelese de către factorul politic și factorii decidenți din ministere și vor fi cu înțelepciune luate deciziile corecte. Ce pot să vă spun că după acțiunea de astăzi pe 29 avem adunarea reprezentanților la aeroport în cadrul sindicatului nostru și vom vedea care sunt acțiunile următoare, dar repet, noi suntem responsabili, noi nu discutăm în termeni de presiune sau de șantaj în sensul de a face mâine grevă sau poimâine de a bloca aviația, așa ceva noi nu gândim”, a transmis Mircea Voinopol, preşedinte al Sindicatului Aeroportuar Henri Coandă, în direct la B1 TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel