Data actualizării:
Data publicării:

TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Autor: Valentina Miu | Categorie: Cultura
WhatsApp
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Descriere foto: TM2023. Palatul Culturii din Timisoara/ foto Agerpres
Dilemă de septembrie: Cum să fii în mai multe locuri deodată. În săptămâna care urmează vom avea o mare dilemă: cum să fim în mai multe locuri în același timp. Asta, fiindcă se vor întâmpla lucruri faine în același timp. Norocul e că unele dintr ele vor putea fi văzute câteva zile la rând, așa că, doar cu puțină organizare, veți apuca să ajungeți cam peste tot pe unde vă propuneți. 

Plai a ajuns la ediția a 18-a și, de majorat, festivalul a renunțat la spațiul tradițional de la Muzeul Satului Bănățean. Va fi în parcuri, în piețe, la noul muzeu al apei, în curți și nu numai.  Atracția principală a centrului Timișoarei va fi luminariumul din Piața Unirii, unde veți putea intra, pentru câteva minute, într-o lume specială. Găsiți în programul pe zile tot ce e de făcut la Plai.

Avem în program și concert cu Fanfara Ciocărlia, și Șuie Paparude, și o expoziție Ingo Glass, dar și ocazia de a descoperi, prin artă, cartierul Elisabetin. Și sunt și altele, vedeți mai jos. 

Important, așa cum spunem mereu, e să nu stați în casă. Ieșiți, luați-vă prietenii și bucurați-vă de începutul luminos de toamnă. 

PLAI 18, un weekend plin și-un luminariu colorat în Piața Unirii

8 - 10 septembrie
Piața Unirii și alte spații din Timișoara

Peste 18 locuri din Timișoara, peste 90 de operatori culturali cu proiecte noi și vechi, adică Festivalul Plai, care se desfășoară în intervalul vineri, 8 septembrie – duminică, 10 septembrie. Adulții și copiii sunt așteptați la Muzeul Apei, pentru tururi ghidate și alte activități, dar vor pătrunde și în tainele universului înstelat, alături de Societatea Română pentru Astronomie Culturală. 

Ritmuri de worldmusic se vor auzi la ceas de seară în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, iar în Parcul Botanic vor avea loc sesiuni de muzică improvizată. La Ambasada / building.a.community vor fi standuri ale artizanilor, întreprinderilor sociale, artiștilor locali, ateliere, degustări de cafea și vin. Auăleu prezintă în premieră „HUOOOOO!!!” în Parcul Carmen Sylva, Teatrul Basca prezintă Casa cu Maimuțe, iar la Teatrul Merlin se joacă „Pantofii roșii”.

Atracția principală va fi însă luminariul Timisien, care va fi amplasat în Piața Unirii. Vizitatorii se vor putea deplasa prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, intrând într-o lume colorată și cu sunete diferite. 

Ah, și nu uitați: în fiecare din cele trei dimineți, dacă vă treziți devreme, puteți cunoaște oameni faini, la Creative Mornings. Primul în serie: Alan Parkinson, de la Architects of Air.

Performing 89. Stări de deziluzie

7 septembrie, ora 18
Faber, str. Peneș Curcanul

Institutul Prezentului prezintă, în perioada 7 septembrie – 22 octombrie, expoziția „Performing 89. Stări de deziluzie”. Ea asociază câteva dintre poveștile complicate ale anilor 90, născute în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989. Pornind de la moștenirea decadei și restrângându-și aria de cercetare la traiectoriile istorice diferite pe care s-au înscris țări precum România, Ungaria și Serbia, Performing 89 urmărește liniile de intersecție ale acestor realități diverse care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea. 

Artiști: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălțianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme

Curator: Alina Șerban

Bebegnungen / Întâlniri / Encounters: Ingo Glass

Organizată la un an după dispariția artistului, expoziția care va fi deschisă în Cazarma U prezintă o selecție de lucrări din creația lui Ingo Glass, apte să susțină o perspectivă sintetică asupra operei sale.
Pornind de la câteva lucrări mai vechi, considerate punct de referință pentru creația ulterioară, expoziția construiește un amplu discurs al artei concrete, început în jurul anului 1985 şi dezvoltat până la sfârșitul vieții. Întreaga prezentare gravitează în jurul ideii de forme și culori primare, căreia i s-a dedicat artistul.

Originalitatea sculpturilor lui Ingo Glass s-a afirmat mai ales prin manipularea cu abilitate a jocului dintre plin și gol, dintre operarea cu elementele geometrice primare, dar și cu vidul introdus în compoziții prin decupajele obținute în suprafața sculpturală. Expoziția va rămâne deschisă până  în 7 octombrie și va putea fi vizitată între orele 13 și 20, miercuri și joi, respectiv 12 - 20, vineri - duminică.

Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord /Bright Cityscapes

Expoziția explorează rolul designului în ecosistemul orașului și propune o viziune proaspătă asupra rolului acestuia și a modurilor în care îl utilizăm. Ea se adresează atât celor direct implicați în creionarea dezvoltării orașului din punct de vedere urbanistic, digital, social și economic, cât și celor curioși să înțeleagă legătura puternică dintre industrie, ca sector economic predominant, prezentul orașului și viitorul lui.

O parte din lucrări sunt rezultate ale unor colaborări între cercetători din cadrul UPT și designeri internaționali și demonstrează că designul e un proces extins și integrat în majoritatea produselor și proceselor care ne înconjoară. Întregul demers expozițional și conceptul curatorial sunt ancorate într-un raport comisionat care explorează contextul economic și geografic istoric și contemporan al Timișoarei, condus de sociologul Norbert Petrovici.

Prin foc și sabie, festival istoric

6 septembrie, ora 18
Muzeul Satului Bănățean

Tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri și muschete, viteji luptători și strălucitoare nobile, meșteșugari și săteni. Toate vor putea fi văzute lângă pontonul de la Muzeul Satului Bănățean, readuse la viață de numeroase grupuri de reconstituire istorică din România și din străinătate. Purtați printr-o aventură din Preistorie până în Epoca Modernă, sunteți invitați să retrăiți istoria.

Cvartetul Arcadia, dirijor Martijn Dendievel

7 septembrie, ora 19
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2

Sunteți invitați la un concert susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul, alături de Cvartetul Arcadia, alcătuit din Ana Török - vioara I, Răsvan Dumitru - vioara a II-a, Traian Boală - violă, Zsolt Török - violoncel. Evenimentul este parte a Festivalului „George Enescu”. Dirijor este Martijn Dendievel, iar în program sunt lucrări de A. Pop. J. Adams. M. Weinberg și D. Șostakovici.

Concert Șuie Paparude. Zimbru în deschidere

7 septembrie, ora 19:30
Faber, str. Peneș Curcanul

UPT și Institutul Prezentului te invită la un concert cu Șuie Paparude, cu trupa Zimbru în deschidere. Concertul marchează deschiderea expozițiilor Bright Cityscapes: Semnalizatoare - Designul nu este un Panou de Bord și Performing 89. Hai în curtea Faber să dansezi pe ritmuri punk, electro și indie synth. Intrarea e liberă, deci vino să te bucuri de un mix de artă, design și muzică.

Momente de fericire
 

9 septembrie, ora 17
Asociația Pietatea Bănățeană, bd. Revoluției

În prima etapă a proiectului Laboratoarele Memoriei – Pietatea Bănățeană au fost selectate documente de arhivă. În etapa a doua, membri ai asociației vor alege împreună cu Renée Renard, inițiatoarea conceptului, fotografii sau documente semnificative din istoria lor personală. Se vor realiza colaje, creându-se astfel un mozaic vizual de micro-istorii locale, integrate unei macro-istorii în permanentă schimbare.

Citește continuarea pe: https://www.spectacola.ro/tm2023-evenimentele-saptamanii-din-cadrul-programului-timisoara-capitala-europeana-a-culturii_32382.html?fbclid=IwAR0f4M9_Xga4rIqFu3Ib2ggkyfQJQPvXvHW9p-9TnGgkpO-EFOPHCNXvLOo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel