Data actualizării:
Data publicării:

Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Senatorul Titus Corlăţean a fost desemnat preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Potrivit unui comunicat al Senatului, alegerea senatorului Titus Corlăţean a avut loc în cadrul primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, eveniment care se desfăşoară la Strasbourg şi online, în perioada 24 - 28 ianuarie. 'Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării şi examinării fiecăruia dintre cei trei candidaţi prezentaţi de statele membre ale Consiliului Europei pe lista naţională pentru funcţia de judecător la CEDO.

În urma procesului de evaluare a candidaţilor şi audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu uşile închise, şi decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilităţii de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidaţi a statului respectiv', se arată în comunicat.

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenţie 'judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi trebuie să întrunească cerinţele exercitării unor înalte funcţii judiciare sau să fie jurisconsulţi cu o competenţă recunoscută'.

Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componenţă restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari şi 20 de membri supleanţi, cu un nivel ridicat de competenţă şi experienţă în domeniul juridic, fiind desemnaţi de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării, precizează comunicatul citat. 

Citește și: Înrăutățirea accesului românilor din Ucraina la educație în limba maternă va fi inclusă într-un raport APCE

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, salută decizia Biroului Adunării de a susține moțiunea pentru rezoluție pe care a inițiat-o pe tema înrăutățirii accesului minorităților naționale din Ucraina la educație în limba maternă.

Problema îngrădirii dreptului minorităților naționale la învățământ în limba maternă în Ucraina va fi inclusă într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  

Prezent la lucrările celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg și online, 27-30 septembrie 2021), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, salută decizia Biroului Adunării de a susține moțiunea pentru rezoluție pe care a inițiat-o pe tema înrăutățirii accesului minorităților naționale din Ucraina la educație în limba maternă: necesitatea implementării Rezoluției APCE 2189 (2017) prin repartizarea la comisia parlamentară competentă, în vederea elaborării unui raport, cu rezoluție și recomandare.

În urma sesizării Biroului, Comisia APCE pentru egalitate și nediscriminare a desemnat deja un raportor pe această temă, care va semnala situațiile de înrăutățire a accesului minorităților naționale, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la educație în limba maternă, precum și modalitățile de acțiune în vederea remedierii acestor încălcări flagrante ale drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel