Titlurile de stat, "cele mai mari dobânzi din ultimii 10-15 ani": Arată încrederea populaţiei în stat
Românii pot cumpăra titluri de stat cu dobânzi de 7,2 până la 7,8% pentru perioade de 1 până la 3 ani. Sunt cele mai mari dobânzi din ultimii 10-15 ani. Ce arată, însă, acest lucru?
Tilurile de stat în lei, cu scadenţă la 1 şi 3 ani au dobânzi de 7,2, respectiv 7,8%, informează Antena 3.
Profesorul de macroeconomie Mircea Coşea a explicat ce înseamnă investiţia în titlurile de stat, dar şi de ce depozitele bancare sunt mai sigure.
"Investiţia în titluri de stat e o chestiune care în România nu e foarte bine cunoscută, deşi în alte ţări este o chestiune cu o anumită tradiţie. E o formă de investiţie pe care o putem folosi. Putem cumpăra aceste titluri, vedem că sunt din ce în ce mai convenabile, dobânda este mare, dacă nu mă înşel cea mai mare din ultimii 10-15 ani. Dacă vrei să investeşti în ceva, poţi să cumperi anumite lucruri, aşa cum se mai întâmplă în România, unde oamenii cumpără apartamente, pământuri, maşini.
Dar aceste forme de investiţii folosesc foarte puţin, ele ţin de o piaţă a capitalului. E o investiţie care arată în ce măsură populaţia are încredere în propriul stat. În măsura în care populaţia se orientează spre astfel de instrumente care aduc un beneficiu în timp, este o dovadă că cei care cumpără au încredere că statul va funcţiona şi vor putea recupera ce au investit, cu o dobândă foarte bună", a declarat Mircea Coşea la Ştirile Dimineţii de la Antena 3.
Depozitele bancare, mai sigure
"Diferenţa este, din punctul meu de vedere, că la depozitele bancare riscul e mai mic. Chiar dacă se pot întâmpla lucruri neplăcute, băncile păstrează în general dobânda promisă. La titlurile de stat, riscul e mai mare, pentru că se pot întâmpla anumite lucruri care ţin de capacitatea statului să utilizeze banii şi să îi returneze la dobânda fixată. De asta ziceam de încrederea în stat, care va trebui să manevreze economia în următorii ani pentru a returna profit", a mai punctat profesorul de macroeconomie.
România, raport al Comisiei Europene. Mircea Coșea: Avem o situație care nu poate să fie negată
Mircea Coșea a afirmat că ceea ce se spune în raportul Comisiei Europene despre România nu este o noutate.
„Nu criza e cea care ne-a determinat să fim atât de slab pregătiți, ci lipsa unor politici de macrostabilizare și de reforme pe care România nu le-a făcut în timp. Deci sunt niște elemente pe care trebuie să le luăm în calcul, ca fiind o incapacitate a decidenților politici români și nu neapărat consecința crizei. Această criză a accentuat situația negativă. Din punctul meu de vedere, esența explicației constă în lipsa de politici coerente, bine structurate de reformă”, a spus Mircea Coșea.
Expertul Mircea Coșea a spus că avem o situație care nu poate să fie negată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News