Data actualizării:
Data publicării:

Titi Aur, după accidentul pe autostradă: ”Greșeala care a provocat moartea”. Eroare făcută de mulți șoferi

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Titi Aur
Titi Aur

Titi Aur, multiplu campion național de raliuri, a comentat pentru DC News, care ar fi cauzele accidentului de sâmbătă dimineață de pe Autostrada Soarelui, precum și importanța educației rutiere aplicată încă de la cele mai fragede vârste.

Marea noastră problemă este că nu știm să circulăm: lipsa educației, lipsa educației! Foarte mulți spun că dacă am avea autostrăzi nu am mai avea accidente, dar dacă facem un calcul simplu și luăm statisticile de la Ministerul Transporturilor cu câți oameni au murit pe autostradă anul trecut și vedem câți km de autostradă avem în comparație cu câți au murit pe drumurile naționale raportat la km de drumuri naționale vom vedea că proporția de morți este mai mare pe km de autostradă decât pe km de drumuri naționale. Acest fapt înseamnă că, pentru români, oricâte autostrăzi s-ar construi tot nu va fi mai sigur. Ne vom deplasa mai repede, însă a te deplasa mai sigur este altceva a spus Titi Aur pentru DC News.

Lipsa educației rutiere, cauza primordială în producerea accidentelor

Vă dau exemple concrete. Ieri, mă deplasam pe A3, dinspre București către Ploiești, unde autostrada are trei benzi. Trei mașini la rând mergeau pe banda a doua cu aproximativ 80-90 km/h. În jurul lor se întâmpla o mare turbulență pentru că erau depășiți din cauza faptului că rulau prea încet pe autostradă, în loc să meargă cu 120-130 de km/h pe autostradă, și faptul că mergeau pe banda din mijloc, în loc să se deplaseze pe banda 1.

Cu alte cuvinte, lipsa de educație, revenind la accidentul de astăzi, unul oprește pe banda de urgență pentru că dorește să își ia ceva din portbagaj, iar celălalt depășește pe banda de urgență pentru că dorește să ajungă mai repede. Amândoi au făcut o mare greșeală. Asta s-a întâmplat acolo. Cel care a oprit nu s-a gândit că pe banda de urgență se oprește doar în caz de urgență, doar dacă ai pană de exemplu. Când se întâmplă un accident grav, foarte rar există un singur vinovat. De obicei, sunt 2 vinovați. Unul este vinovat pentru că face o ilegalitate, iar altul este vinovat pentru că nu a fost atent, pentru că nu a condus preventiv. Dacă cel care a oprit astăzi pe banda de urgență chiar avea o problemă, atunci din punct de vedere legal nu este vinovat. Va stabili ancheta. Din păcate, a decedat. Dar, s-a găsit un alt șofer care se grăbea să ajungă la mare și a ales să circule mai repede pe banda de urgență. Aceste situații apar din lipsa educației. În orice altă țară civilizată nu o să vezi niciodată o mașină să depășească pe banda de urgență. Nu o să vezi niciodată o mașină pe dreapta pentru ca șoferul să își ia sucul din portbagaj. Oprești pe banda de urgență doar când este reală nevoie ceea ce este foarte rar. Nici măcar Salvarea nu circulă pe acolo'', a spus Titi Aur pentru DC News.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Autostradă accident 15 iunie 2019. Haștag care NU te mai trimite la morgă. Cine sunt vinovați

 

DC News: Ați pomenit de mai multe ori sintagma cheie educație rutieră, ce înseamnă, de fapt, acest lucru și de la ce vârsta ar trebui să fie conștientizați participanții la trafic cu privire la regulile de circulație?

Educația rutieră începe de la primii ani de viață. Când mămica, bunica, bunicul sau tăticul trec neregulamentar strada cu copilul în brațe sau când îl lasă cu bicicleta sau cu trotineta pe oriunde, când iei copilul de mână și îl treci neregulamentar strada, printre mașini... de acolo ar trebui să înceapă educația. De exemplu, școala franceză din București acordă copiilor, care trec anumite teste, permis de pieton pentru ai educa de la vârstă fragedă. Este o vorbă înțeleaptă, care spune că pe calul bătrân nu îl mai înveți la maturitate. Așa este și omul. Educația se face de jos, pe urmă este școala de șoferi și în orice profesie se face protecția muncii pentru a aminti despre riscurile la care ești supus în orice meserie pentru că intervine rutina, a concluzionat Titi Aur pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel