Tismăneanu: În cazul lui Băsescu, este o opinie personală. Iliescu l-a alungat de Rege ca un borfaș ordinar
Istoricul Vladimir Tismăneanu, a declarat cu prilejul lansării cărții "O tranziție mai lungă decât veacul", că, având în vedere contextul istoric, fostul președinte Ion Iliescu este cel care l-a alungat din țară pe Rege, în timp ce Traian Băsescu a exprimat doar o opinie, alimentată în timp.
Autor: Lucian Negrea
Discuția pe tema Istoriei moderne a României a decurs sub forma tranziției de la o etapă istorică la alta. Vladimir Tismăneanu s-a axat în special pe problemele pe care le-a ridicat perioada președinției lui Ion Iliescu.
Mergând pe aceeași idee de tranziție, Vladimir Tismăneanu a încercat să răspundă întrebării adresată de redacția De Ce News: Ce au doi dintre președinții României cu Regele Mihai?
În acest sens, Tismăneanu a pus în context istoric această problematică și l-a numit pe Ion Iliescu un antimonarhist convins, fiind unul dintre oamenii care au participat direct la evenimentele din 1946.
"În cazul lui Ion Iliescu, el a fost implicat direct prin familia lui în evenimentele din 1946, în momentul preluării puterii de către Partidul Comunist. Băsescu nu are o strategie politică antimonarhistă, el nu a interiorizat o întreagă idee monarhistă care are o istorie a ei, vă amintiți probabil de acele antologii care erau frecvent publicate în România comunistă "minciuna stă cu regele la masă". Acesta este tipul de educație monarhistă pe care Iliescu o urmează".
De asemenea, istoricul a încercat să explice ce a însemnat tranziția pentru România și a spus că aceastea este de fapt drumul de la care un sistem capitalist la altul, cu o fază dureroasă a comunismului în rol intermediar.
În perioada analizată de către cei doi autori, Vladimir Tismăneanu și Mircea Mihăescu, foarte pregnant este abordat cel dintâi și cel de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu. Referitor la episodul izgonirii Regelui din țară, cei doi au afirmat că Iliescu "l-a alungat pe Rege ca pe un borfaș ordinar".
De asemenea, ei susțin că spre deosebire de perioada în care ne aflăm, în momentul izgonirii Regelui acest fapt a avut consecințe constituționale, în timp ce acum putem privi această problemă doar ca un simplu subiect de dezbatere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News