Data publicării:
Tipul de cancer foarte dificil de depistat. Prof. dr. Cristian Gheorghe, interviu / video
Prof. dr. Cristian Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, a fost invitat la emisiunea „Academia de Sănătate" de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre bolile pancreatice.
Prof. dr. Cristian Gheorghe este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Acesta a vorbit, alături de acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre cele mai întâlnite boli ale pancreasului.
„Să rămânem în zona pancreatitei cronice și să detaliem puțin, cel puțin la nivelul țării noastre, cum stăm în momentul de față cu spectrul etiologic, care sunt cauzele, dacă s-a modificat ceva în ceea ce privește cauzele de pancreatita cronică.", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu.
„Sunt câteva noutăți aici și cea mai importantă este fumatul, ca și factor etiologic. Până acum se discuta foarte mult despre alcool, despre cauze metabolice. Fumatul este unul dintre factorii de risc în pancreatita cronică și evident în cancerul de pancreas.
Această educație a populației pentru a nu fuma este considerată extrem de importantă!
Aș dori să menționez că date recente spun că 30-40%, deci un procent enorm dintre toate cancerele, sunt legate de stilul de viață nesănătos, e vorba despre obezitate, sedentarism, fumat. Toți acești factori ar putea împiedica dezvoltarea unui cancer dacă ar fi luați în discuție.
Deci, în pancreatita cronică, noutatea majoră este relația majoră cu fumatul. În rest, discuțiile sunt legate de intervențiile în pancreatita cronică, când intervenim, cum intervenim, tendința actuală este de intervenție minim invazivă.", a spus Prof. dr. Cristian Gheorghe.
Pancreatita cronică, factor de risc pentru cancerul pancreatic
„Pancreatita cronică este un factor de risc pentru cancerul pancreatic. Discuția este foarte importantă pentru că uneori trimitem pacientul către intervenție chirurgicală în condițiile în care nu suntem lămuriți nici chiar cu biopsie.
Cancerul de pancreas, trebuie să menționez, este unul din cele mai eterogene cancere și cu o dezvoltarea importantă, deci un țesut fibros, un țesut care nu are celulă tumorală și care are în centru, poate ca un bulb de ceapă, tumora. Uneori este extrem de greu, chiar prin biopsie, să punem diagnosticul. Atunci suspiciunea rămânând, intervenția chirurgicală rămâne o opțiune importantă.
O idee importantă care reiese din literatura din 2021 este acest tratament cu enzime pancreatice în doze corespunzătoare, adică în doze mari, atât în cancerul de pancreas, cât și în pancreatita cronică, care va crește calitatea vieții și chiar supraviețuirea, după unele studii recente.", a spus Prof. dr. Cristian Gheorghe la emisiunea „Academia de Sănătate" de pe DC News și DC Medical.
Vedeți mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News