Tinerii sunt cu 50% mai înclinaţi să creadă că lumea devine un loc mai bun
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
În mijlocul pandemiei de COVID-19, generaţia mai tânără are mai multă încredere în oamenii de ştiinţă şi îmbrăţişează mai uşor ideea cooperării internaţionale, potrivit unui sondaj internaţional realizat de UNICEF şi Gallup în rândul a peste 21.000 de copii şi adulţi, sondaj publicat cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Copiii şi tinerii sunt cu 50% mai înclinaţi decât persoanele mai în vârstă să creadă că lumea se transformă într-un loc mai bun cu fiecare generaţie, potrivit unui nou sondaj internaţional realizat de UNICEF şi Gallup şi publicat înaintea Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Ce arată sondajul 



Din sondaj reiese şi faptul că tinerii cred într-o proporţie mai mare că viaţa copiilor s-a ameliorat, o majoritate covârşitoare considerând că serviciile medicale, educaţia şi siguranţa fizică de care se bucură copiii de astăzi sunt la un nivel mai ridicat decât în cazul generaţiei părinţilor lor. Totuşi, în ciuda optimismului lor, tinerii nu sunt nicidecum naivi, aşteptându-se la acţiuni împotriva schimbărilor climatice, exprimând scepticism faţă de informaţiile pe care le accesează pe reţelele de socializare şi luptându-se cu stări de depresie şi anxietate. Aceştia se consideră cetăţeni globali într-o proporţie mult mai mare decât persoanele mai în vârstă şi îmbrăţişează mai uşor ideea cooperării internaţionale în lupta împotriva unor ameninţări precum pandemia de COVID-19.

"În prezent, lumea are nenumărate motive de pesimism: schimbările climatice, pandemia, sărăcia şi inegalitatea, creşterea neîncrederii şi răspândirea naţionalismului. Dar iată şi un motiv de optimism: copiii şi tinerii refuză să privească lumea prin lentilele întunecate ale adulţilor", a afirmat Directorul Executiv al UNICEF Henrietta Fore.
"Faţă de generaţiile mai în vârstă, tinerii lumii îşi păstrează speranţa, au o perspectivă mult mai globală şi sunt hotărâţi să transforme lumea într-un loc mai bun. Tinerii din zilele noastre îşi fac griji pentru viitor, dar se consideră parte a soluţiei".

Primul sondaj de acest gen



Sondajul din cadrul proiectului Changing Childhood este primul de acest gen care caută să afle părerea mai multor generaţii despre lume în general şi despre ce înseamnă să fii copil în zilele noastre. Acesta a inclus peste 21.000 de persoane din două grupe de vârstă (15-24 de ani şi 40 de ani şi peste), provenind din 21 de ţări. S-au realizat sondaje reprezentative la nivel naţional în ţări din toate regiunile - Africa, Asia, Europa, America de Nord şi America de Sud - şi din toate categoriile de venit.

În general, datele schiţează imaginea generaţiilor tinere ca un produse ale globalizării. De exemplu, în medie, aproape de două ori mai mulţi tineri (39%) decât persoane mai în vârstă (22%) se consideră ca făcând parte din comunitatea mondială mai mult decât din propria naţiune sau comunitate locală. Cu fiecare an adăugat la vârsta respondentului, ponderea persoanelor care se consideră cetăţeni globali scade, în medie, cu aproximativ un procent.

Mai multă încredere în guverne!?



Sondajul - realizat în timpul pandemiei - remarcă de asemenea faptul că tinerii şi copiii au, în general, mai multă încredere în guvernele ţărilor lor, în oamenii de ştiinţă şi în presa internaţională ca surse de informaţii fiabile. Şi totuşi, sondajul arată că tinerii de astăzi sunt conştienţi de problemele cu care se confruntă lumea:

* Majoritatea tinerilor identifică o serie de riscuri serioase la care sunt expuşi copiii în mediul online, precum vizionarea de conţinut violent sau explicit din punct de vedere sexual (78%) sau bullying-ul (79%).

* Doar 17% dintre tineri spun că au "multă" încredere în platformele sociale în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii fiabile.

* În timp ce 64% dintre tinerii din ţările cu venituri mici şi medii cred că, la maturitate, copiii din ţara lor vor avea o situaţie economică mai bună decât cea a părinţilor lor, tinerii din ţările cu venituri mari cred într-o mică măsură în progresul economic. În aceste state, mai puţin de o treime dintre tinerii respondenţi afirmă că, la vârsta maturităţii, copiii din zilele noastre vor avea o situaţie economică mai bună decât cea a părinţilor lor.

* Peste o treime dintre tineri declară că se simt adesea nervoşi sau anxioşi şi aproape unul din cinci spune că se simte deseori deprimat sau are un interes scăzut pentru orice fel de activitate.

* În medie, 59% dintre tineri declară că, în zilele noastre, copiii sunt supuşi presiunii de a reuşi mai mult decât părinţii lor în copilărie.

Sondajul constată şi faptul că tinerii vor să vadă progrese mai rapide în lupta împotriva discriminării, mai multă cooperare între ţări şi să fie ascultaţi de către factorii de decizie:

* În medie, aproape trei sferturi dintre tinerii care sunt conştienţi de schimbările climatice cred că guvernele ar trebui să ia măsuri importante pentru a le combate. Proporţia este şi mai ridicată în ţările cu venituri mici şi medii (82%) unde se aşteaptă ca impactul schimbărilor climatice să fie cel mai grav.

* În aproape toate ţările incluse în sondaj, marea majoritate a tinerilor declară că ţările lor ar fi mai puţin expuse ameninţărilor precum COVID-19 dacă guvernele s-ar coordona cu alte state în loc să acţioneze pe cont propriu.

* Tinerii sprijină mai puternic drepturile persoanelor LGBTQ+, la cârma luptei pentru egalitate aflându-se femeile tinere.

* În medie, 58% dintre persoanele de 15-24 de ani cred că este foarte important ca liderii politici să asculte copiii.

Ce gândesc tinerii



"Nu putem şti ce gândesc tinerii dacă nu îi întrebăm. Sondajul UNICEF subliniază importanţa consultării generaţiei viitoare şi a înţelegerii perspectivelor sale", a afirmat Joe Daly, partener principal în cadrul Gallup. "Copiii de astăzi sunt liderii de mâine; este esenţial ca generaţiile mai mari să îşi asume rolul ce le revine pentru a ne asigura că lăsăm o lume mai bună copiilor noştri".

Sondajul identifică anumite zone în care se remarcă o puternică aliniere între generaţiile tinere şi cele mai în vârstă - în special referitor la climă, importanţa educaţiei, cooperarea internaţională şi implicarea copiilor. La polul opus, optimismul, abordarea dintr-o perspectivă globală şi recunoaşterea progreselor istorice reprezintă câteva dintre clivajele cele mai profunde.

"Deşi acest studiu creionează o perspectivă nuanţată a decalajului inter-generaţional, transpare o imagine clară: copiii şi tinerii întruchipează spiritul secolului XXI într-o măsură mult mai mare decât părinţii lor", a declarat Fore. "Acum, când UNICEF se pregăteşte să marcheze cea de-a 75-a aniversare a sa luna viitoare şi suntem la un pas de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, este esenţial să îi consultăm pe tineri în mod direct în legătură cu bunăstarea lor şi cu schimbările din viaţa lor".

Scopul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului - sărbătorite în fiecare an pe 20 noiembrie - este acela de a sensibiliza cu privire la milioanele de copii cărora li se neagă dreptul la servicii de sănătate, nutriţie, educaţie şi protecţie adecvate şi de a promova vocea tinerilor ca un element critic în orice discuţie despre viitorul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel