Timiş: "Regiuni Digitale", proiect implementat de ADR Vest pentru sprijinirea specializării în industria prelucrătoare
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest este parte a unui nou proiect cu finanţare europeană, "Regiuni Digitale - politici regionale care adoptă principiile industriei pentru digitalizare", o provocare pentru a sprijini specializarea inteligentă în industria prelucrătoare, ca rezultat al trendului global şi care se află la intersecţia dintre transformarea digitală şi capacităţile industriale avansate.

Proiectul urmăreşte creşterea cu 15% până în anul 2022 a numărului de întreprinderi mici şi mijlocii din industria prelucrătoare care cooperează cu alţi actori din zona de cercetare, dezvoltare şi inovare din regiunile participante pentru a integra soluţii ale acestei industrii, precizează un comunicat al ADR Vest remis, marţi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, iniţiativa va aduce beneficii ecosistemului de inovare al fiecărei regiuni, mai precis factorilor de decizie în domeniul inovării, întreprinderilor mici şi mijlocii care utilizează soluţiile Industriei 4.0 pentru digitalizare (I4.0), furnizorilor de servicii I4.0, universităţilor şi centrelor de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Proiectul este finanţat prin Programul Interreg Europe 2014-2020 şi sunt opt regiuni implicate în această iniţiativă, Oberfranken (Germania), Slovenia Centrală (Slovenia), Espace Mittelland-Cantonul Berna (Elveţia), Regiunea Border (Irlanda), Regiunea Centro (Portugalia), Cantabria (Spania), Varna (Bulgaria) şi Regiunea Vest (România).

Iniţiativa va avea ca rezultat dezvoltarea unor instrumente care să răspundă mai bine nevoilor Industriei 4.0 din regiunile partenere, având în vedere finanţările aferente perioadei 2021-2027. O Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică şi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă unul dintre obiectivele de politică prioritare ale viitoarei perioade de programare, către care vor fi direcţionate cele mai importante resurse din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune, informează ADR Vest.

Proiectul Digital Regions (Regiuni Digitale) a fost lansat oficial la începutul lunii octombrie, când partenerii din România, Slovenia, Bulgaria, Spania, Portugalia, Germania, Elveţia şi Irlanda s-au întâlnit pentru prima dată în Letterkenny, Irlanda.

"Este o întâlnire-cheie pentru parteneriat, deoarece, deşi am lucrat împreună şi ne-am întâlnit online în ultimele două luni, aceasta este prima ocazie pentru noi să ne întâlnim personal şi să cunoaştem mai bine cu cine vom coopera în următorii ani", a afirmat reprezentantul liderului de proiect, ERNACT din Irlanda, Jose Manuel San Emeterio, citat în comunicat.

Partenerii au analizat activităţile în desfăşurare, începute în luna august, care includ identificarea bunelor practici locale, crearea de grupuri de stakeholderi regionali şi metodologia de analiză a contextului regional.

Digital Regions este un proiect în valoare totală de 1,6 milioane de euro, bugetul alocat Regiunii Vest fiind de 97.000 de euro şi are o perioadă de implementare de 42 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel