Război în România? Răspunsul ministrului Apărării Angel Tilvăr
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ministrul Apărării Angel Tilvăr a spus dacă va fi război în 2024 în România.

'Nu va fi război pentru că avem garanții de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie și din punct de vedere politic, dar și din punct de vedere militar, astfel încât acest lucru să nu se întâmple. Nu întâmplător am spus că și din punct de vedere politic deoarece România a avut aceste atribute importante, respectiv stabilitate și predictibilitate politică. Asta a generat și în rândul aliiaților noștri un nivel de încredere, care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuția semnificativă la apărarea colectivă, pe de altă parte, să avem parte de sprijin și de atenție în ceea ce privește siguranța cetățenilor și securitatea României.', a spus ministrul Angel Tîlvăr.

Cu privirea la incidentele cu dronele căzute pe teritoriul României, ministrul a spus că:

'Anul 2023 a adus în atenția noastră situații care erau de neimaginat acum mai mulți ani. Să nu uităm că în Marea Neagră au putut fi văzute și identificate mine plutind, care puteau afecta vase comerciale, dar și elementele teritoriale ale României. Așa cum am spus, am avut fragmente de drone care au căzut pe teritoriul țării noastre, ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, pentru a-i împiedica să își exporte cerealele. Iată elemente concrete care au fost în atenția noastră și pe care am încercat să le gestionăm în așa fel încât de la zi la zi, de la eveniment la eveniment, nivelul de atenție, de alertă, prevenire și combatere a posibilelor efecte să fie unul ridicat.', a zis Tîlvăr. 

'Dunărea, mai exact gurile Dunării capătă o importanță strategică foarte mare deoarece accesul se face și pe aici, nu doar prin Marea Neagră. Acest fapt ne-a făcut să mărim prezența noastră, astfel încât să putem supraveghea mai bine brațele Dunării și să putem lua măsurile necesare în timp util. Mă refer, în primul rând, la Brațul Chilia unde au fost evenimentele cu dronele căzute. Nu în ultimul rând, pentru că este o componentă importantă, să putem genera această stare de siguranță pe care cetățenii români, care locuiesc în zona respectivă, să își poată desfășura activitatea și viața în mod normal!, a zis Tîlvăr.

Ministrul Apărării a precizat că între localitatea românească Plauru şi cel mai apropiat port ucrainean este 'o distanţă relativ mică', faptul că 'această distanţă relativ mică face ca posibilitatea unor incidente să existe”. În acest context autorităţile române au luat măsuri cu scopul de a acţiona imediat dacă astfel de drone ajung în spaţiul aerian românesc.

'Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce priveşte limitările care sunt din punct de vedere al depistării lor pentru că materialele din care sunt făcute reflectă puţin undele radio, altitudinea la care zboară sau la care au zburat în aşa fel încât nu au putut fi detectate chiar în locul în care incidentul a avut loc… altitudinea aceasta este… Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi care sunt valabili pentru absolut orice fel de echipament ai avea. Deci noi avem în dotare radare care sunt de nivel tehnologic foarte ridicat, dar există o serie de limitări. Noi am dublat cu mărirea numărului de puncte de observaţie, cu capacitatea de a colecta din rândul populaţiei informaţii care să ne permită să luăm deciziile care ar putea fi cele mai potrivite, cu o mai bună colaborare interinstituţională între Garda de Coastă, Poliţia de Frontieră şi MApN. Deci sunt o serie de lucruri pe care le-am făcut şi cred eu că au crescut nivelul de siguranţă', a mai spus ministrul Angel Tîlvăr, într-un interviu realizat de Radu Tudor, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel