Data publicării:

Țiganii din Gorj se revoltă împotriva celor doi regi Cioabă

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
regii cioaba
regii cioaba

Țiganii din Gorj se revoltă împotriva fraților Dorin și Daniel Cioabă, autoproclamați regi la înmormântarea regelui Florin Cioabă. Țiganii gorjeni spun că s-au săturat de împărați și alți lideri autoproclamați că nu fac nimic pentru ei. 

Nemulțumirea țiganilor se  întinde în mai multe regiuni din țară, care sunt dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat la Sibiu. În aceste condiții, ei nu mai vor regalitate. Țiganii din cartierul Meteor din Târgu Jiu sunt primiii care au pornit această revoltă și ei spun că nu mai nevoie e monarhie, pentru că regalitatea nu-i ajută cu nimic din punctul lor de vedere. Este vorba despre o luptă pentru bani și ei nu mai vor să facă parte din această luptă. Ei spun că s-au descurcat foarte bine până acum și vor să facă acest lucru și de acum încolo.

Dan Stănescu spune că ce s-a întâmplat la Sibiu încalcă statutul romilor, motiv pentru care trebuie întrunit un stabor care să-i determine pe frații Cioabă care să rămână rege, iar unul dintre ei să renunțe la încoronare.

Țiganii din Târgu Jiu spun că nu s-a mai pomenit până acum ca un rege să moară, iar în locul lui  să fie încoronați alți doi. Pacea survenită la înmormântarea lui Florin Cioabă este temporară, mai spun unele surse.

Ferdinand Stănescu, liderul țiganilor din Iași,  spune că: "Noi n-am vrut să facem revolta asta, că nu se merită. De acum nu are să mai existe nici bulibașă, nici împărat, nici rege. Noi nu avem nimic cu familia Cioabă, dar alt rege nu se mai poate înlocui. Să-și ducă coroana în Sibiu, dar nu la noi. Să fie șefi în județul lor, nu în toată țara, că nu au făcut nimic pentru noi."

"Jos regele, jos regii, jos împăraţii, nu mai vrem regi, nu mai vrem împăraţi", au strigat oamenii, revolaţi de cele petrecute la Sibiu. "N-a fost hotărârea noastră, a Gorjului, a Vâlcei, a Piteştiului, a Craiovei. Şi alţii care au venit de peste hotare n-au luat nicio decizie ca să fie regi. Dar dacă erau cinci oameni, 4-5 coroane trebuiau ca să se încoroneze? Nu vrem regi", a spus unul dintre protestatari, Radu Biriţă.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel