Tiberiu Uşeriu a alergat, alături de elevi, pentru a transmite mesajul 'Stop bullying-ului în şcolile bistriţene'
Ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu a alergat, joi dimineaţă, alături de câteva zeci de elevi de liceu, la un cros organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, menit să marcheze finalul proiectului 'Stop bullying-ului în şcolile bistriţene'.
Evenimentul a avut loc în municipiul Bistriţa, în pădurea-parc Schullerwald, startul competiţiei fiind dat de către adjunctul IPJ, Paul Andreica.
Tiberiu Uşeriu, care a fost cooptat ca ambasador al acestui proiect de conştientizare şi prevenire a fenomenului de bullying în rândul elevilor de gimnaziu şi liceu, crede că astfel de programe pot ajuta tinerii, la fel cum şi sportul le poate schimba mentalităţile. 'Cred că şi în urmă cu 30 şi ceva de ani erau aceleaşi probleme, poate nu erau aşa de mult mediatizate. Eu nici nu cred că a crescut foarte mult fenomenul faţă de atunci, diferenţa este că atunci nu se numea bullying, se numea altfel.
Eu mă bucur foarte mult - sau impresia pe care am avut-o, care mi-a schimbat puţin percepţia, că există programele acestea, care pe vremea mea nu existau, şi, odată ce noi conştientizăm problemele, atunci când le avem, cred că se pot rezolva şi mă bucur foarte mult că am putut să particip la un asemenea proiect, mai ales că am avut o copilărie în care am trecut prin situaţii de genul. Cu siguranţă că sportul poate schimba mentalităţile tinerilor. Eu, de fiecare dată când mă enervez, mă duc, fac o alergare sau iau un sac de box şi îl lovesc puţin, după care cred că jumătate din agresiunea mi-am lăsat-o acolo', a declarat Uşeriu.
Coordonatorul proiectului, Mihaela Schreiner, din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, spune că un sondaj efectuat în rândul a 800 de elevi din şcolile bistriţene a relevat faptul că fenomenul de bullying este extrem de prezent. 'Sondajul are rezultate destul de îngrijorătoare pentru instituţiile care se ocupă de prevenire şi de combatere. Peste 75% dintre elevi au spus că au auzit de fenomenul de bullying şi cunosc fenomenul de bullying chiar la ei în şcoală, iar peste 50% recunosc că văd acte de bullying în clasa lor. Cei mai vulnerabili pentru postura de autori sunt băieţii, iar pentru postura de victime sunt fetele. De asemenea, cei mai mulţi dintre ei se regăsesc în postura de martori', a afirmat Schreiner. Având în vedere acest sondaj, poliţiştii au decis să continue campania de informare şi prevenire a bullying-ului şi în următorul an şcolar.
Proiectul derulat de IPJ Bistriţa-Năsăud a fost lansat în luna ianuarie şi a inclus dezbateri pe această temă în cadrul orelor de dirigenţie sau de educaţie civică şi organizarea unor activităţi sportive în lunile mai şi iunie, menite să încurajeze elevii să practice sportul ca alternativă sănătoasă la activităţile din sfera delincvenţei juvenile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News