Ți s-a părut vreodată că îți sună telefonul când, de fapt, nu te suna nimeni? Află ce este textafrenia sau vibrația fantomă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ți s-a părut vreodată că îți sună telefonul când de fapt nu te suna nimeni? Află ce este textafrenia sau vibrația fantomă / Foto: Pixabay, de Jan Vašek
Ți s-a părut vreodată că îți sună telefonul când de fapt nu te suna nimeni? Află ce este textafrenia sau vibrația fantomă / Foto: Pixabay, de Jan Vašek
Află în articol ce este textafrenia sau vibrația fantomă.

Multora li se întâmplă uneori să audă că le vibrează sau sună telefonul când, de fapt, nu îi sună nimeni. Medicii psihiatrici avertizează că aceasta este o nouă afecțiune, cauzată de dependența de telefon. Nomofobia, textafrenia sau vibrația fantomă, definesc această dependență cu care se confruntă tot mai mulți oameni, anxietatea pe care ne-o dă lipsa conexiunii sau senzația că dispozitivul sună, când de fapt nu e așa, avertizează specialiștii. Mai nou, aceasta se tratează în cabinetele medicilor.  

Mai exact, textafrenia se referă la senzația frecventă că ai primit un mesaj pe telefon când, de fapt, acest lucru nu se întâmplă. Vibrația fantomă, în schimb, este atunci când ni se pare că telefonul vibrează în geantă sau în buzunar. Totuși, dintre toate cea mai gravă este nomofobia. Ce este această afecțiunile? E atunci când ne este frică de a nu avea semnal, internet sau chiar telefonul aproape. 

"Funcționează ca o halucinație somatică. Ni se pare că telefonul vibrează, acest lucru nu se întâmplă. Vibrația fantomă se corelează cu halucinațiile auditive. Faptul că noi auzim permanent sunetul telefonului, acest lucru lipsind în realitate", a explicat la Pro Tv Andra Ganea, medic rezident al Institutului de Psihiatrie Socola.

Medicii psihiatri recomandă psihoterapia, atunci când lucrurile se agravează. 

"În momentul în care vedem că e o problemă excesivă, care nu mai poate fi controlată de noi înșine, recomandăm accesarea psihoterapiei", a mai spus medicul Andra Ganea.

Cum pot scăpa oamenii de dependența de social media

Din păcate, dependenții de social media au tendința de a se izola social și de a trăi mai mult în mediul virtual. Din fericire există soluții, iar medicii ne pot ajuta să scăpăm de această dependență.

"Încercăm pas cu pas să schimbăm aceste comportamente cu activități sănătoase și adaptative. Am încercat cu pacienții, în loc să folosească Instagramul ca pe un jurnal efectiv, să își construiască un jurnal, să facă o foto, să o printeze, să o pună într-un album foto și să scrie lângă ea ce ar scrie pe Instagram", a explicat Ștefan Basil Robu, psiholog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel