Urmărește emisiunea live
Thomas Bach le cere japonezilor să îi susțină pe sportivii olimpici
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Președintele CIO le cere japonezilor să îi susțină pe sportivii olimpici, care vor concura în capitala Tokyo. 

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, le-a cerut sâmbătă japonezilor să îi primească şi să îi susţină pe participanţii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deşi sunt îngrijoraţi de situaţia sanitară şi privaţi de competiţiile care au loc cu porţile închise, scrie Agerpres, citând AFP.

"Încă o dată, aş dori să-i rog cu umilinţă pe japonezi să îi primească şi să îi susţină pe sportivi", a declarat presei Thomas Bach după ultima reuniune a comisiei executive a CIO înaintea Jocurilor (23 iulie - 8 august).

Deja amânate un an din cauza pandemiei, JO se vor desfăşura în condiţiile stării de urgenţă sanitară, fără public în majoritatea locaţiilor, o parte a populaţiei fiind nemulţumită de menţinerea evenimentului.

„Sportivii au depășit obstacole”


"Suntem foarte conştienţi de scepticismul unui număr de oameni în Japonia", a declarat Bach, confruntat cu manifestanţi după sosirea sa în această ţară.

"La fel ca poporul japonez, sportivii au depăşit obstacole ca să fie aici", spus fostul campion olimpic la scrimă, care a invocat de multe ori interesul sportivilor ca să justifice organizarea, în plină criză sanitară, a celui mai mare eveniment sportiv din lume.

El a asigurat că "înţelege" temerile ţării-gazdă, care a fost relativ cruţată de primele valuri de Covid-19, dar se confruntă cu o recrudescenţă a epidemiei, cu 1.410 cazuri pozitive sâmbătă la Tokyo, cel mai mare număr zilnic din luna ianuarie.

"Mulţi oameni sunt sub presiune şi trebuie să facă faţă incertitudinii", a recunoscut el, explicând că vrea "să intre în dialog cu aceşti oameni şi să încerce să-i facă să aibă încredere în măsurile stricte anti-Covid".

Un caz de COVID-19 în satul olimpic


Sâmbătă a fost descoperit primul caz pozitiv în satul olimpic, însă organizatorii au înregistrat până acum doar cincisprezece cazuri printre cele 15.000 de persoane legate de Jocuri care au venit în Japonia după 1 iulie, adică un "procent foarte mic" de 0,1%, a spus Bach.

El a lăsat deschisă posibilitatea relaxării restricţiilor în ce priveşte disputarea competiţiilor cu porţile închise în aproape toate locaţiile, ceea ce înseamnă un obstacol suplimentar pentru entuziasmul ţării gazdă.

"Vom continua să monitorizăm evoluţiile legate de Covid, iar dacă împrejurările se schimbă, atunci ne vom întâlni imediat pentru a trage concluziile", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel